ΚΟΣΜΟΣ

Μάλι: Πέντε νεκροί και ένας τραυματίας από ένοπλη επίθεση

Μάλι: Πέντε νεκροί και ένας τραυματίας από ένοπλη επίθεση
Φωτογραφία Αρχείου

Μάλι: Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον θέσης των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας

Δύο πυροσβέστες και τρεις πολίτες δολοφονήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε επίθεση εναντίον θέσης των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στην Μαρκακουγκό, στο νοτιοανατολικό Μάλι, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας.

«Τη νύχτα της 2ης προς 3η Ιανουαρίου (…) περί τις 21:00, θέση των υπηρεσιών οδικής άμεσης βοήθειας στη Μαρκακουγκό, στον άξονα Μπαμακό-Σεγκού, υπέστη επίθεση από άγνωστους ενόπλους», ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που υπογράφεται από τον γενικό υποδιευθυντή της Πολιτικής Προστασίας Ντραμάν Ντιαλό, διευκρινίζοντας πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι πέντε νεκροί, συμπεριλαμβανομένων δυο πυροσβεστών, κι ένας τραυματίας.

Οι κηδείες των δύο πυροσβεστών και στρατιωτικές τελετές προγραμματίζονται για σήμερα.

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα από τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας για να αναζητηθούν, να αναγνωριστούν και να συλληφθούν» οι δράστες, προκειμένου «να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», κατά το δελτίο Τύπου, που καλεί τον πληθυσμό να «συνεργαστεί πιο στενά» με τον στρατό και την αστυνομία.

Γενικά, οι επιθέσεις είναι σπάνιες στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η συγκεκριμένη το βράδυ της Δευτέρας.

Όμως το Μάλι, χώρα του Σαχέλ χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, πολεμά για πάνω από μια δεκαετία εναντίον τζιχαντιστών. Η βία έχει εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Σε αυτές τις τρεις χώρες χιλιάδες άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η στρατιωτική χούντα, στην εξουσία στο Μάλι από το 2020, έφερε στη χώρα Ρώσους, τους οποίους παρουσιάζει ως στρατιωτικούς εκπαιδευτές, για να τη βοηθήσουν να πολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν πως οι εκπαιδευτές για τους οποίους μιλά το Μπαμακό είναι στην πραγματικότητα μισθοφόροι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, που φέρεται να έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο.

Καθώς η βία μαίνεται στο κεντρικό, στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, τίθεται ολοένα πιο πιεστικά ζήτημα για το μέλλον της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί.

Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία έγινε η έβδομη χώρα που αποφάσισε να διακόψει ή να αναστείλει τη συμμετοχή της στην αποστολή.

Τον περασμένο μήνα, δυο κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον περιπολίας της αστυνομίας στο Τιμπουκτού (βόρεια).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP