ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ, Γερμανία ετοιμάζονται να στείλουν τανκς στην Ουκρανία - Πώς αντιδρά η Ρωσία

ΗΠΑ και Γερμανία αλλάζουν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης
ΗΠΑ και Γερμανία αλλάζουν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης
ΑΡ

Μετά από μήνες απροθυμίας, οι ΗΠΑ και η Γερμανία φέρεται να σχεδιάζουν να στείλουν τανκς στην Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ελπίζει ότι θα αλλάξει το παιχνίδι στο πεδίο της μάχης.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια να αποστείλει στην Ουκρανία τουλάχιστον 30 άρματα μάχης M1 Abrams. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να αποφάσισε επίσης να στείλει τουλάχιστον 14 άρματα μάχης Leopard 2. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ χαρακτήρισε την είδηση ως «άλλη μια κραυγαλέα πρόκληση».

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τέτοιες αποστολές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις δυνάμεις τους να πάρουν πίσω το έδαφος από τους Ρώσους. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία αντιστέκονταν στην εσωτερική και εξωτερική πίεση να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον είχε αναφέρει στα εμπόδια την εκτεταμένη εκπαίδευση και συντήρηση που απαιτείται για το υψηλής τεχνολογίας Abrams. Το Βερολίνο έχει εκφράσει επιφυλακτικότητα σχετικά με την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ανακοίνωση σχετικά με τις αποστολές Abrams στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο την Τετάρτη (25/1). Ανώνυμοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να σταλούν τουλάχιστον 30 από τα οχήματα.

Γερμανία προς ΗΠΑ: «Θα στείλουμε αν στείλετε»

Το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε πιθανής παράδοσης, ωστόσο, παραμένει ασαφές και μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να φτάσουν τα οχήματα μάχης των ΗΠΑ στο μέτωπο της μάχης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν επιμείνει ιδιωτικά ότι θα συμφωνούσαν με τη μεταφορά των Leopard 2 στην Ουκρανία, μόνο εάν οι ΗΠΑ έστελναν επίσης το M1 Abrams.

«Εάν οι Γερμανοί συνεχίσουν να λένε ότι θα στείλουμε ή θα απελευθερώσουμε Leopards μόνο υπό τον όρο οτι οι Αμερικανοί θα στείλουν Abrams, θα πρέπει να στείλουμε Abrams», δήλωσε στο Politico την Τρίτη ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς, σύμμαχος του Μπάιντεν.

Η Βρετανία έχει ήδη πει ότι θα στείλει τανκς Challenger Two στην Ουκρανία. Η Πολωνία αυτή την εβδομάδα δήλωσε επίσης ότι θέλει να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά κατασκευάζονται στη Γερμανία και έτσι το Βερολίνο πρέπει να εγκρίνει την εξαγωγή τους.

Τουλάχιστον 16 ευρωπαϊκές χώρες και χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν τα άρματα μάχης Leopard 2, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Δεν θα στείλουν όλες τους τανκς στην Ουκρανία - αλλά η προφανής απόφαση του Σολτς τώρα σημαίνει ότι μπορούν, εάν το επιθυμούν.

Tι θα αλλάξει στο πεδίο

Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι απίθανο να αποκτήσει τα 300 σύγχρονα κύρια άρματα μάχης που λέει ότι χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο. Αλλά αν αρκετά δυτικά έθνη παρείχαν από 14 άρματα μάχης το καθένα, τότε αυτό θα ανέβαζε το σύνολο σε σχεδόν εκατό - κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Τα δυτικά άρματα μάχης - συμπεριλαμβανομένων του βρετανικού Challenger 2, του γερμανικού Leopard 2 και του αμερικανικού Abrams - θεωρούνται όλα ανώτερα από τα αντίστοιχα της σοβιετικής εποχής, όπως το πανταχού παρόν T-72.

Θα παρέχουν στα ουκρανικά πληρώματα περισσότερη προστασία, ταχύτητα και ακρίβεια. Αλλά τα σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης δεν είναι ένα θαυματουργό όπλο ή δεν αλλάζουν το παιχνίδι από μόνα τους. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια σταδιακή αλλαγή στα βαρέα όπλα που παρέχονται από τη Δύση - συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ακόμη τεθωρακισμένων οχημάτων, συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών.

Συνδυαστικά είναι το είδος του στρατιωτικού υλικού που απαιτείται για να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβει το έδαφος. Εάν τα ουκρανικά στρατεύματα μπορέσουν να εκπαιδευτούν και τα όπλα παραδοθούν εγκαίρως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικά στοιχεία οποιασδήποτε εαρινής επίθεσης. Ένα στοιχείο που λείπει για τις επιθετικές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι η αεροπορία.

Η Ουκρανία ζητά από τη Δύση να παράσχει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί κανένα. Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη δήλωση από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο καγκελάριος πρόκειται να μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης (25/1)

Τα συμμαχικά έθνη είχαν απογοητευτεί από τη ερμανική απροθυμία να στείλει τα τεθωρακισμένα οχήματα τις τελευταίες ημέρες. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε νωρίτερα ότι το Βερολίνο έδωσε το πράσινο φως σε άλλα έθνη να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν άρματα μάχης Leopard 2, αλλά δεν δεσμεύτηκε να στείλει τα δικά τους.

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, Άντριι Γιέρμακ, κάλεσε την Τρίτη τις δυτικές χώρες να δώσουν στο Κίεβο εκατοντάδες τανκς για να σχηματίσουν μια «συντριπτική γροθιά» κατά της Ρωσίας. «Τα άρματα μάχης είναι ένα από τα στοιχεία που θα επιστρέψουν την Ουκρανία στα σύνορά της του 1991», έγραψε στο Telegram μετά την εμφάνιση των αναφορών ότι η Γερμανία συμφωνεί να στείλει τανκς.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, έγραψε στο Telegram: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να προμηθεύσουν τανκς, τότε το να δικαιολογήσουν ένα τέτοιο βήμα με επιχειρήματα για «αμυντικά όπλα» σίγουρα δεν θα λειτουργήσει. «Αυτό θα ήταν άλλη μια κατάφωρη πρόκληση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πηγή: ΒΒC