ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Λασκάρ - Αναμένεται έκρηξη

Χιλή: Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Λασκάρ - Αναμένεται έκρηξη
News 360

Χιλή: Το ηφαίστειο, που υψώνεται στα 5.592 μέτρα και θεωρείται το πιο ενεργό στο βόρειο μέρος της χώρας, βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία.

Κλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα στο ηφαίστειο Λασκάρ στη βόρεια Χιλή, με αποτέλεσμα οι αρχές της χώρας να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού και τους περιορισμούς στην πρόσβααση, καθώς σύντομα αναμένεται μία έκρηξη.

Το ηφαίστειο, που υψώνεται στα 5.592 μέτρα και θεωρείται το πιο ενεργό στο βόρειο μέρος της χώρας, βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία.

Η τελευταία έκρηξή του σημειώθηκε το 1993.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωλογίας και Εξορύξεων της Χιλής (Sernageomin) καταγράφηκε «αύξηση» της σεισμικής του δραστηριότητας, ενώ διευκρινίζεται ότι το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό από κίτρινο πλέον είναι πορτοκαλί.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι αναμένονται εκρήξεις που θα ξεπερνούν σε ύψος τα 5 χιλιόμετρα, ενώ προβλέπεται ότι η λάβα και η τέφρα θα διασκορπιστούν γύρω από το ηφαίστειο.

Η ενίσχυση του συναγερμού στο πορτοκαλί επίπεδο σημαίνει αυξημένη παρακολούθηση της συμπεριφοράς του ηφαιστείου και μέτρα προστασίας για τις γύρω πόλεις όπως το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα, που είναι δημοφιλές στους τουρίστες και βρίσκεται περίπου 70 χλμ. από το Λασκάρ.

«Δεδομένου του επιπέδου κινδύνου, η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον κρατήρα θα επεκταθεί από τα 5 σε 10 χιλιόμετρα, με περιορισμένη πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε η Sernageomin.