ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν και Σολτς διαβεβαίωσαν τον Ζελένσκι πως θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία

Μακρόν και Σολτς διαβεβαίωσαν τον Ζελένσκι πως θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία
AP Photo

Για την κοινή βούληση της Γαλλίας και της Γερμανίας να συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο υποδέχθηκε μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Μακρόν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υπενθύμισε τις κοινές γαλλογερμανικές προσπάθειες να πειστεί η Ρωσία να σταματήσει την επίθεση της κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ο λαός, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αντιστέκονται με μεγάλο κουράγιο στη ρωσική εισβολή.

Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, είπε ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία, στους εταίρους και στους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, είπε ο Μακρόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική, οικονομική και επισιτιστική βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί. Επιδίωξη μας είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης, κατέληξε ο Μακρόν, τονίζοντας πως η Ρωσία ούτε πρέπει ούτε μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης και για το γεγονός ότι η Γαλλία και Γερμανία όλους αυτούς τους μήνες είναι στο πλευρό της χώρας του. Είμαστε ευγνώμονες, είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι. Επανέλαβε την ανάγκη να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η στρατιωτική ενίσχυση της χώρας του, λέγοντας πως «τώρα έχουμε ανάγκη» από βαρέα όπλα και αεροσκάφη. «Όσο πιο γρήγορα λάβουμε τη βοήθεια, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε ηρωική την αντίσταση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι «αξίζει τη βοήθεια της Ευρώπης και των συμμάχων της». Επιβεβαίωσε και αυτός ότι η στρατιωτική βοήθεια θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι αύριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά αυτοπροσώπως σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η Ουκρανία ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη, είπε ο Σολτς, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να κερδίσει αυτό τον πόλεμο».