ΚΟΣΜΟΣ

Ζέλικ: Οι μέρες του Τσάβες είναι μετρημένες

Ζέλικ: Οι μέρες του Τσάβες είναι μετρημένες

«Μετρημένες» εκτίμησε ότι είναι οι ημέρες του προέδρου Ούγκο Τσάβες στην εξουσία της Βενεζουέλας, ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Ο κ. Ζέλικ, σε ομιλία στην Ουάσινγκτον, ανέφερε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, χωρίς την υποστήριξη της Βενεζουέλας, όταν ο Τσάβες χάσει την εξουσία.

«Οι ημέρες του Τσάβες είναι μετρημένες. Κι εάν οι επιδοτήσεις στην Κούβα και στη Νικαράγουα ακυρωθούν, τα καθεστώτα αυτά θα βρεθούν σε δυσκολία. Οι δημοκράτες της Λατινικής Αμερικής, αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, πρέπει να προετοιμαστούν», είπε σε μια εκδήλωση για την 30ή επέτειο από την ίδρυση του κέντρου αναλύσεων Διαμερικανικός Διάλογος.

Οι τοποθετήσεις οι οποίες έγιναν υπέρ της επιστροφής της Κούβας στους περιφερειακούς οργανισμούς στη Σύνοδο της Αμερικής στην Καρθαγένα της Κολομβίας τον Απρίλιο «ακούστηκαν σαν ηχώ από άλλες εποχές. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, όχι στο παρελθόν», υποστήριξε ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καλώντας τη Λατινική Αμερική να αδράξει την «ευκαιρία» η ήπειρος να καταστεί «δημοκρατική», ένας χώρος «ανάπτυξης και αξιοπρέπειας» και όχι «των πραξικοπημάτων, των καουντίγιος και της κοκαΐνης».

Τέλος, κάλεσε τη Βραζιλία να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στη διεθνή ασφάλεια, συμβάλλοντας στην αποτροπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.