ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Έξι διασώσεις εγκλωβισμένων μετά από 100 ώρες - «Λυγίζει» και η Συρία

Ιστορίες επιβίωσης μέσα από τα συντρίμμια του σεισμού
Ιστορίες επιβίωσης μέσα από τα συντρίμμια του σεισμού
Α.Ρ

Σεισμός στην Τουρκία: Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν έξι ανθρώπους από τα συντρίμμια, περισσότερες από 101 ώρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Παράθυρο αισιοδοξίας μέσα από τα ερείπια του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία ανοίγουν οι διασώσεις, τέσσερις ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 21.000. Ο απεγκλωβισμός πολλών επιζώντων από τα ερείπια κτηρίων ανύψωσε το ηθικό των κουρασμένων διασωστών που δίνουν μάχη με το χρόνο και το κρύο, αύπνοι και κουρασμένοι.

Αρκετοί άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια κτιρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους ένα 10χρονο αγόρι που σώθηκε με τη μητέρα του μετά από 90 ώρες στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι. Επίσης στο Χατάι, ένα επτάχρονο κορίτσι η Άσια Ντόνμεζ διασώθηκε μετά από 95 ώρες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αλλά οι ελπίδες οτι θα βρεθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι ζωντανοί εξανεμίζονται πλέον, καθώς ο χρόνος περνάει και το κρίσιμο «παράθυρο των 72 ωρών» έχει κλείσει προ πολλού. Ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία ειναι πλέον η έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα, με περισσότερους νεκρούς από το σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και λίγο λιγότερους από 31.000 νεκρούς στο σεισμό που ισοπέδωσε το γειτονικό Ιράν το 2003.

Αμφιβολία για τις εκλογές

Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η καταστροφή δημιουργεί «πολύ σοβαρές δυσκολίες» για τη διεξαγωγή εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου, στις οποίες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να αντιμετωπίσει τη δυσκολότερη πρόκληση της θητείας του. Με την οργή να σιγοβράζει για τις καθυστερήσεις στην παράδοση της βοήθειας η καταστροφή είναι πιθανό να παίξει ρόλο στις κάλπες. Η πρώτη αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που μετέφερε βοήθεια στους πληγέντες Σύρους πέρασε τα σύνορα από την Τουρκία.

Στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η Mουνίρα Μοχάμεντ, μητέρα τεσσάρων παιδιών που έφυγε από το Χαλέπι μετά τον σεισμό, είπε: «Είναι όλα παιδιά εδώ και χρειαζόμαστε θέρμανση και προμήθειες. Χθες το βράδυ δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε γιατί έκανε πολύ κρύο» Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν μείνει άστεγοι στη μέση του χειμώνα. Πολλοί άνθρωποι έχουν δημιουργήσει καταφύγια σε χώρους στάθμευσης, σούπερ μάρκετ, τζαμιά, παρυφές δρόμων ή ανάμεσα στα ερείπια.

Οι επιζώντες είναι συχνά απελπισμένοι για φαγητό, νερό και ζέστη. Περίπου το 40% των κτηρίων στην τουρκική πόλη Καχραμανμάρας, το επίκεντρο του κύριου σεισμού της Δευτέρας, έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού πανεπιστημίου Bogazici.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χιλιόμετρα (280 μίλια) από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιαρμπακίρ στα ανατολικά. Στη Συρία, άνθρωποι σκοτώθηκαν νότια μέχρι τη Χάμα, 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

Τα σωστικά συνεργεία που εργάζονταν στο σκοτάδι και σε χαμηλές θερμοκρασίες αναζήτησαν επιζώντες σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Adiyaman, σύμφωνα με τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Οι ομάδες κάλεσαν σε σιωπή, ζητώντας από όλα τα οχήματα και τις γεννήτριες να σταματήσουν και τους ρεπόρτερ να σιωπήσουν καθώς άκουγαν κάθε ήχο ζωής από το σκυρόδεμα.

Πολλοί στην Τουρκία έχουν παραπονεθεί για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τη διάσωση των εγκλωβισμένων,μερικές φορές ακόμη και καθώς μπορούσαν να ακούσουν κραυγές για βοήθεια.

Πυρκαγιές στο δρόμο

Σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων κοντά στην τουρκική πόλη Κεμαλπάσα, οι άνθρωποι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα για ρούχα. Στην πόλη-λιμάνι της Αλεξανδρέττας δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να στριμώχνονται γύρω από φωτιές στις άκρες των δρόμων και σε κατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες.

Οι αρχές λένε ότι περίπου 6.500 κτήρια στην Τουρκία κατέρρευσαν και αμέτρητα άλλα υπέστησαν ζημιές. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 17.674 το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Στη Συρία, που έχει ήδη καταστραφεί από σχεδόν 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου, περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση και μια υπηρεσία διάσωσης στα βορειοδυτικά που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει στην Τουρκία 1,78 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση αρωγής και ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 780 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν αμέσως. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ θα παράσχει 85 εκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία.

Η Συρία «λυγίζει»

Στη Συρία, οι προσπάθειες βοήθειας περιπλέκονται από μια σύγκρουση που έχει διαμελίσει τη χώρα και έχει καταστρέψει τις υποδομές της. Η αυτοκινητοπομπή με τη βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθε στη Συρία στη διάβαση Μπαμπ Αλ Χάουα, μια σανίδα σωτηρίας για την πρόσβαση σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, όπου περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκτοπισμένοι από τον πόλεμο, βασίζονταν ήδη στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πίεσε για περισσότερη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Συρία, λέγοντας ότι θα ήταν «πολύ χαρούμενος» εάν τα Ηνωμένα Έθνη μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από μία συνοριακές διελεύσεις για να προσφέρουν βοήθεια.

Η συριακή κυβέρνηση θεωρεί την παράδοση βοήθειας σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες από την Τουρκία ως παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προήδρευσε έκτακτων συνεδριάσεων για τον σεισμό, αλλά δεν έχει μιλήσει στη χώρα σε ομιλία ή συνέντευξη Τύπου.