ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Έπεφταν 100 κτήρια το δευτερόλεπτο - Τι λένε Λέκκας και Καρύδης

Σεισμός, Τουρκία, ερείπια
Ερείπια και οσμή θανάτου από τις φωτογραφίες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.
Newsbomb.gr

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα από την Τουρκία μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν είναι αποκαλυπτικές και μαρτυρούν μόνο πόνο και οσμή θανάτου

Σαν «χάρτινοι πύργοι» κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο τα κτήρια από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 37.000 μέχρι τώρα.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα από την Τουρκία μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν είναι αποκαλυπτικές και μαρτυρούν μόνο πόνο και οσμή θανάτου... Εθελοντές, όμως, παραμένουν ψάχνοντας έστω και για ένα ίχνος ζωής κάτω από τα συντρίμμια...

Οι Αρχές στην Τουρκία θεωρούν ως υπεύθυνους για την τραγωδία τους εργολάβους, για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ συλλήψεων, αφού έχουν εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης και έχουν συλληφθεί 100 άτομα.

Παναγιώτης Καρύδης: Χτίζονταν κτήρια σε μποστάνια

Από την πλευρά του ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση των κτηρίων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ανέφερε στο MEGA ότι το υλικό με το οποίο κατασκευάστηκαν τα κτήρια είναι επιεικώς απαράδεκτο, καθώς δεν γίνεται ένα οικοδόμημα που έχει χτιστεί με μπετόν να γίνεται ένας σωρός άμμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αποτελούν τα κτήρια της «Γωνίας του Παραδείσου», για τα οποία και συνελήφθη ο εργολάβος τους την περασμένη Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Οι κολώνες και τα δοκάρια στα συγκεκριμένα κτήρια, όπως λέει ο καθηγητής, είχαν μπει λάθος από τους μελετητές.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο κτήριο, έκανε λόγο ότι έχει χτιστεί σε μποστάνι, δηλαδή είναι παλιές αγροτικές περιοχές, όπου εκεί ήταν κτήματα και χωράφια. Το νερό στο συγκεκριμένο σημείο πετάει προς τα πάνω και «βουλιάζει» το κτήριο, γεγονός που έγινε σε αρκετά οικοδομήματα στην Τουρκία. Το έδαφος, μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι χάλια σε αρκετές περιοχές, γεγονός που έκανε το εν λόγω κτήριο «χώμα».

Στο κτήριο, το οποίο έγειρε προς τα πίσω χωρίς να πέσει, αλλά αποκαλύφθηκε από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν είχε θεμέλια, αλλά τελικά είχε, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών είπε ότι έχει 50, 60 πόντους μπετόν, αλλά είχε νερό, ήταν μέχρι πάνω. Πρόσθεσε ότι όλη η θεμελίωση έγινε μέσα στο νερό και με τη δόνηση από κάτω, που έγινε οριζόντια και κατακόρυφη έγινε η ανατροπή, με αποτέλεσμα να μην καταρρεύσει πλήρως το συγκεκριμένο κτήριο.

Γιατί κατέρρευσαν τα κτήρια από τον σεισμό στην Τουρκία

«Αυτό το λέω, γιατί στην ουσία όταν το μπετόν το ρίξεις από ψηλά, παραμένει μπλόκο, χοντρό κομμάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης.

Συμπλήρωσε ότι τα σίδερα που είδε στα κτήρια ήταν πάρα πολύ λεπτά και σύμφωνα με τη γνώμη του τα συγκεκριμένα σίδερα, για να στηρίξουν πολυκατοικίες που μπορούν να φτάσουν και τους 14 ορόφους, είναι εξαιρετικά μικρής διανομής. «Δεν υπήρχαν συνδετήρες, ήταν εξαιρετικά αραιά και εξαιρετικά μικρά και χωρίς σωστό δέσιμο. Σε όλες τις σωστές κατασκευές, εκτός από τις μελέτες που πρέπει να είναι άψογη, θα δείτε ότι στα κτήρια αυτά που έπεσαν δεν είχαν σωστές κολώνες και τοποθετημένες με λάθος τρόπο».

Λέκκας: «Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας»

Μια εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σοκάρουν παγκοσμίων με διεθνείς οργανισμούς αλλά και ιδιαίτερα τη χώρα μας να προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο δύναται.

Η Ελληνική Αποστολή έστειλε 36 διασώστες της ΕΜΑΚ δύο αξιωματικούς -μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα.

Ο καθηγητής μίλησε στο MEGA για τα όσα έζησε στην Τουρκία όλες τις ημέρες που βρισκόταν εκεί μαζί με την ελληνική αποστολή και περιέγραψε τις τραγικές καταστάσεις μετά τον σεισμό στις πληγείσες περιοχές.

«Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλύσουμε τον σεισμικό κίνδυνο και το θέμα της τρωτότητας των κατασκευών. Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία μεικτή, όπου είναι ένα πολύ σύνθετο σεισμοτεντονικό πλαίσιο και ένα σύνθετο πλαίσιο κατασκευών», ανέφερε αρχικά ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές. Έχουμε την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά για την ομάδα αποστολής της χώρας μας.

Τέλος αναφορικά με τον σεισμό ο καθηγητής σημείωσε ότι πρόκειται για πολλά ρήγματα, τα οποία συνθέτουν μία ζώνη οριζόντιας ολίσθησης και ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο ρήγμα.

Σχετικές ειδήσεις