ΚΟΣΜΟΣ

WhatsΑpp: «Βόμβα» με πιθανή απαγόρευση στη Βρετανία - Γιατί θέλουν να το «κόψουν» από τους χρήστες

WhatsΑpp: «Βόμβα» με πιθανή απαγόρευση στη Βρετανία - Γιατί θέλουν να το «κόψουν» από τους χρήστες
Pixabay

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν χρόνια ότι η εφαρμογή WhatsΑpp θα ήθελε να αποσυρθεί από μια τεράστια αγορά όπως αυτή της Βρετανίας 

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούμε. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail «το WhatsApp θα προτιμούσε να απαγορευτεί στη Βρετανία παρά να αποδυναμώσει την ασφάλειά του λόγω της νέας νομοθεσίας της βρετανικής κυβέρνησης για το Διαδίκτυο», προειδοποίησε το αφεντικό της εφαρμογής δημοφιλούς.

Ο Will Cathcart, επικεφαλής του WhatsApp της Meta, δήλωσε ότι η δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων θα αρνηθεί να συμμορφωθεί με το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο εάν επιχειρήσει να θέσει εκτός νόμου την κρυπτογράφηση.

Μιλώντας πριν από μια συνάντηση με Βρετανούς νομοθέτες για να συζητήσουν τον προτεινόμενο νέο νόμο, περιέγραψε το νομοσχέδιο ως το πιο ανησυχητικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή στον δυτικό κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρυπτογράφηση προστατεύει τα μηνύματα κρυπτογραφώντας τα και διασφαλίζοντας ότι μόνο όσοι τα στέλνουν και τα λαμβάνουν μπορούν να τα διαβάσουν.

Ο κ. Cathcart πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι χρήστες μας σε όλο τον κόσμο θέλουν ασφάλεια. «98% των χρηστών μας είναι εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θέλουν να μειώσουμε την ασφάλεια του προϊόντος και, όπως είναι απλό, θα ήταν παράξενη επιλογή για εμάς να επιλέξουμε να μειώσουμε την ασφάλεια του προϊόντος με τρόπο που θα επηρεάσει αυτό το 98% των».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει περάσει από το Κοινοβούλιο από τότε που δημοσιεύθηκε σε προσχέδιο τον Μάιο του 2021.

Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαδικτυακού τρόλινγκ και των παράνομων μορφών πορνογραφίας, αναθέτοντας μεγαλύτερη ευθύνη στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι χρήστες του Διαδικτύου.

Ως μέρος αυτού, επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ή στη ρυθμιστική αρχή Ofcom να απαιτούν από τις εταιρείες να σαρώνουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω των πλατφορμών τους για παράνομο περιεχόμενο.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο πιθανότατα θα τους αναγκάσει να αποδυναμώσουν ή να καταργήσουν τα δικά τους μέτρα ασφαλείας.