ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων: Βρετανοί κομάντο πολεμούν στην Ουκρανία

Αποκαλύψεις από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων: Βρετανοί κομάντο πολεμούν στην Ουκρανία

Ισχυρισμοί πως μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων έχουν δράσει στην Ουκρανία δημοσιεύεται σε μερίδα του Τύπου, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν, χωρίς να είναι ακόμα σαφές το πώς ή από ποιον.

Χθες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι «ανακριβείς» και μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για τη διασπορά «παραπληροφόρησης».

Ωστόσο μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το δημόσιο δίκτυο BBC και η εφημερίδα The Guardian, αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν «ανεπτυγμένα» τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους άλλων δυτικών κρατών. Ήταν σχεδόν διπλάσια από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών (14) και των γαλλικών (15) ειδικών δυνάμεων.

Τα έγγραφα, επισημαίνει η Γκάρντιαν, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε πού ακριβώς ήταν ανεπτυγμένα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η Βρετανία συνεισέφερε στην εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα έγγραφα ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord, που είναι δημοφιλής μεταξύ των θιασωτών βιντεοπαιχνιδιών, και να παρέμειναν εκεί χωρίς να τα προσέξει κανείς ώσπου άρχισαν να κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν φέρει σε αμηχανία αρκετές κυβερνήσεις στη Δύση, ιδίως αυτή των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον αναμένει να κυκλοφορήσουν κι άλλα τέτοια έγγραφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως «η αλήθεια και η τίμια απάντηση στην ερώτησή σας είναι: δεν ξέρουμε. Κι αν μας ανησυχεί αυτό; Εσείς τι λέτε;».

Τι προκύπτει από τα έγγραφα

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκφράζουν αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Washington Post.

Το κείμενο αυτό διέρρευσε πρόσφατα στο διαδίκτυο, μαζί με πολλά άλλα απόρρητα έγγραφα. Ένα από αυτά αναφερόταν γενικά στην κατάσταση που επικρατούσε στα μέτωπα της Ουκρανίας στις αρχές Μαρτίου, άλλα αναφέρονταν σε συγκεκριμένα μέτωπα, όπως αυτό της Μπαχμούτ, ή στις αντιαεροπορικές δυνάμεις του Κιέβου.

Φέτος την άνοιξη αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει μια ουκρανική αντεπίθεση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι έχει εκπαιδεύσει μονάδες και συγκέντρωσε πυρομαχικά, προσπαθώντας αφενός να κάνει οικονομία στις δικές της δυνάμεις στο μέτωπο και παράλληλα να εξαντλήσει εκείνες των Ρώσων. Παρέλαβε επίσης άρματα μάχης και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Ωστόσο, το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Ένα άλλο έγγραφο υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε την παραγωγή 40.000 ρουκετών για να παραδοθούν στη Ρωσία και ζήτησε από τους υπευθύνους να κρατηθεί μυστικό αυτό το σχέδιο «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», γράφει η ίδια εφημερίδα, σε ξεχωριστό άρθρο. Οι ΗΠΑ διέψευσαν αυτήν την πληροφορία, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τέθηκε σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο.

«Η Αίγυπτος είναι στενός εταίρος και συνομιλούμε τακτικά με την ηγεσία της για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες των επίμαχων εγγράφων εμφανίστηκαν στο Twitter, το Telegram, το Discord και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα ενδέχεται να κυκλοφορούσαν επί εβδομάδες στο διαδίκτυο. Το Πεντάγωνο εκτίμησε την Δευτέρα ότι η διαρροή αυτή μπορεί να συνιστά «πολύ σοβαρή» απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους ιστοτόπους όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να τα διαγράψουν όλα.