ΚΟΣΜΟΣ

Luigi Lineri: Ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για τον καλλιτέχνη που «μεταμορφώνει» βότσαλα σε γλυπτά

Luigi Lineri: Ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για τον καλλιτέχνη που «μεταμορφώνει» βότσαλα σε γλυπτά
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξερευνώντας τον ποταμό Άντιτζε και τα όρη Λεσίνια ο Λουίτζι Λινέρι έχει συγκεντρώσει και καταγράψει αμέτρητα βότσαλα σε σχήματα ανθρώπων και ζώων, που θυμίζουν μυστηριώδη προϊστορικά γλυπτά

Ο Λουίτζι Λινέρι (Luigi Lineri), Ιταλός καλλιτέχνης εργάζεται τα τελευταία χρόνια για τη σύνθεση μιας μνημειώδους συλλογής από πέτρες. Η La Ricerca (Αναζήτηση) είναι μια μοναδική εγκατάσταση φτιαγμένη από χιλιάδες πέτρες, βότσαλα που μοιάζουν με πρωτόγονα εργαλεία από πυριτόλιθο και συμβολικά γλυπτά που απεικονίζουν καθοριστικής σημασίας στιγμές στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Η εγκατάστασή του σε μέγεθος καθεδρικού ναού είναι ένα έργο σε εξέλιξη, κάθε μέρα κάνει νέες προσθήκες και ανακατασκευές.

Εξερευνώντας τον ποταμό Άντιτζε και τα όρη Λεσίνια ο Λουίτζι Λινέρι έχει συγκεντρώσει και καταγράψει αμέτρητα βότσαλα σε σχήματα ανθρώπων και ζώων, που θυμίζουν μυστηριώδη προϊστορικά γλυπτά.

Η συλλογική υπαρξιακή έρευνα, το ταξίδι στον χρόνο, στα σύμβολα, την τέχνη, την οικολογία και την τεχνολογική πρόοδο είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ La Ricerca του Τζουσέπε Πετρουτσέλις που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 24 Απριλίου, στο Φεστιβάλ Visions du Reel, στην Ελβετία.

«Γνώρισα τον Λουίτζι Λινέρι και το έργο τέχνης του στις αρχές του 2015. Η συνάντηση πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου θαύμα και μια μακρά σειρά ερωτήσεων. Μια σπίθα που ξεκίνησε την εξέλιξη αυτής της ταινίας» αναφέρει στο σημείωμά του ο Τζουσέπε Πετρουτσέλις, ο οποίος έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε, έκανε το μοντάζ και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ.

Το αριστούργημα του Λουίτζι είναι ένα τρομερό εργαλείο για τη διερεύνηση οικουμενικών θεμάτων. Έχει πραγματώσει ένα τεράστιο πεδίο ανθρωπολογικών, φιλοσοφικών, ακόμη και πολιτικών θεμάτων. Πολλά από αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά επίκαιρα και επείγοντα, όπως για παράδειγμα η αντικρουόμενη σχέση μας με το οικοσύστημα, τονίζει.

Ο Λουίτζι Λινέρι γεννήθηκε το 1937 στο Αλμπάρο ντι Ρόνκο αλ Άντιτζε, τρίτος από 12 αδέλφια. Ο πατέρας του ήταν ιεροψάλτης. Στα είκοσί του χρόνια αρχίζει να αφοσιώνεται στην ποίηση, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία ποίησης εθνικής εμβέλειας. Τα βάζα, οι πίνακες και τα κεραμικά του σημειώνουν επιτυχία και μερικά από τα έργα τέχνης του εκτίθενται στο Μουσείο Collection de l'Art Brut στη Λωζάνη.

Το 1964 αρχίζει να συλλέγει πέτρες. Το 1966 παντρεύεται την Τόσκα Γκουλιέλμι και τη δεκαετία του 1970 γεννήθηκαν οι κόρες τους Τζεντζιάνα και Στέλλα. Αφού εργάστηκε σε ένα οικογενειακό κατάστημα υποδημάτων και στη συνέχεια ως βοηθός υγειονομικής περίθαλψης στο νοσοκομείο στη Βερόνα, από το 1985 αφιερώθηκε αποκλειστικά στη La Ricerca.

Η εταιρεία Impronta Films ανέλαβε τις παγκόσμιες πωλήσεις του La Ricerca σύμφωνα με το Variety.

Ο Χιλιανο-Αμερικανός συνθέτης Νίκολας Τζάαρ έχει γράψει το σάουντρακ της ταινίας.

Διαβάστε επίσης:

Γλυπτά Παρθενώνα: Προκλητικό άρθρο του Spectator - «Ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο»

Θέμα εθνικό η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το άρθρο ενός πατέρα που συγκινεί το διαδίκτυο