ΚΟΣΜΟΣ

Χόλιγουντ: Απεργούν οι σεναριογράφοι με μισθολογικά αιτήματα - «Παγώνουν» όλες οι παραγωγές

Aπεργούν οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ
Aπεργούν οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ
ΑΡ

Χιλιάδες σεναριογράφοι τηλεοπτικών παραγωγών και ταινιών του Χόλιγουντ απεργούν σήμερα, καθώς οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με μεγάλα στούντιο για τους μισθούς κατέρρευσαν.

Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια η Ένωση Σεναριογράφων «Writers Guild of America» (WGA) κατεβαίνει σε απεργία, με περισσότερους από 9.000 συγγραφείς - το 98% των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου - να δηλώνουν δυναμικό παρών στην κινητοποίηση.

Αναμένεται να επηρεάσει τις βραδινές εκπομπές της Τρίτης (2/5), ενώ οι επερχόμενες εκπομπές και ταινίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις. Το 2007, οι συγγραφείς έκαναν απεργία για 100 ημέρες που στοίχισε στη βιομηχανία περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή τη φορά, οι συγγραφείς συγκρούονται με τη «Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης» (AMPTP) - η οποία αντιπροσωπεύει τα μεγάλα στούντιο, συμπεριλαμβανομένων των Disney και Netflix - ζητώντας υψηλότερες αμοιβές και μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη από την «έκρηξη» των υπηρεσιών streaming.

Το βράδυ της Δευτέρας, η WGA είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από έξι εβδομάδες διαπραγματεύσεων που παρήγαγαν μια «εντελώς ανεπαρκή» απάντηση στην «υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς». Βασικά ζητήματα στις συνομιλίες ήταν ο τρόπος με τον οποίο πληρώνονται οι συγγραφείς για εκπομπές που συχνά παραμένουν σε πλατφόρμες ροής για χρόνια, καθώς και ο μελλοντικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στη γραφή.

Τα «αγκάθια» στη συμφωνία

Η WGA επέκρινε τα στούντιο για τη δημιουργία μιας «οικονομίας περιστασιακής απασχόλησης» (gig economy) που στοχεύει να μετατρέψει το γράψιμο σε ένα «εντελώς ανεξάρτητο» επάγγελμα. «Για χάρη του παρόντος και του μέλλοντός μας, δεν μας δόθηκε άλλη επιλογή», ανέφερε η συντεχνία σε ένα εκτενές έγγραφο.

Ζητάει ελάχιστο προσωπικό στην τηλεόραση, που κυμαίνεται από 6έως 12 σεναριογράφους ανά εκπομπή, καθώς και έναν εγγυημένο ελάχιστο αριθμό εβδομάδων απασχόλησης ανά σεζόν. Στη δήλωσή του την Τρίτη, το AMPTP αποκάλεσε αυτά τα δύο σημεία «πρωταρχικά σημεία κωλύματος».

Από την πλευρά τους, τα στούντιο δήλωσαν προηγουμένως ότι πρέπει να μειώσουν το κόστος λόγω οικονομικών πιέσεων, ενώ σημείωσαν πώς οι συνολικές πληρωμές «υπολειμμάτων» σε συγγραφείς έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 494 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Χθες (1/5) σημείωσαν πως ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν τις αποζημιώσεις και τις απολαβές ροής, αλλά όχι για «το μέγεθος των άλλων προτάσεων που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και στις οποίες το Guild συνεχίζει να επιμένει».

Το AMPTP απέρριψε επίσης μια απαίτηση της συντεχνίας να απαγορευτεί η χρήση ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης από τη σύνταξη ή την επανεγγραφή υλικού, αντ 'αυτού προσφέρθηκε να πραγματοποιεί «ετήσιες συναντήσεις για να συζητώνται οι εξελίξεις στην τεχνολογία».

Το βράδυ της Κυριακής, η εφημερίδα Deadline Hollywood ανέφερε ότι η παραγωγή σε μεταμεσονύχτιες εκπομπές, ανάμεσά τους οι: Late Show με τον Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live! και το The Tonight Show με πρωταγωνιστή τον Jimmy Fallon, θα σταματήσουν. Ο παρουσιαστής του Late Night Σεθ Μέγιερς εξέφρασε την υποστήριξή του για την απεργία.

«Αισθάνομαι επίσης πολύ έντονα ότι αυτό που ζητούν οι συγγραφείς δεν είναι παράλογο», είπε «Ως περήφανο μέλος του Guild, είμαι πολύ ευγνώμων που υπάρχει ένας οργανισμός που φροντίζει για τα καλύτερα συμφέροντα των συγγραφέων». Ο Alex O'Keefe, συγγραφέας της κωμικής-δραματικής σειράς The Bear και μέλος αυτού του συνδικάτου, είπε στο BBC ότι οι μισοί από τους συγγραφείς πληρώνονταν το ελάχιστο ποσό από τα στούντιο.

Είπε ότι η δημιουργική απόδοση των συναδέλφων του σε συγγραφείς ήταν καλύτερη από ποτέ, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής του streaming, αλλά οι συγγραφείς αμείβονται λιγότερο από ποτέ. «Και συγγραφείς όπως εγώ, ειδικά νέοι, μαύροι , ιθαγενείς , έγχρωμοι συγγραφείς έχουν φέρει ένα εντελώς νέο κύμα δημιουργικότητας στη διαδικασία. Αλλά βρισκόμαστε ανίκανοι να επιβιώσουμε σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες»