ΚΟΣΜΟΣ

Βελιγράδι: Με λίστα θανάτου ο δράστης - Τριήμερο εθνικό πένθος στη Σερβία

Βελιγράδι: Με λίστα θανάτου ο δράστης - Τριήμερο εθνικό πένθος στη Σερβία
Η στιγμή της σύλληψης του δράστη για τη δολοφονική επίθεση σε σχολείο στο Βελιγράδι.
AP Photo

Βελιγράδι: Οκτώ παιδιά και ένας φύλακας σκοτώθηκαν ενώ επτά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο 

Ένα 14χρονο αγόρι άνοιξε πυρ στην τάξη του στο Βελιγράδι το πρωί της Τετάρτης, πυροβολώντας οκτώ συμμαθητές του και έναν φύλακα σε μια προσχεδιασμένη επίθεση και τραυματίζοντας άλλους επτά, δήλωσαν Σέρβοι αξιωματούχοι.

Χρησιμοποιώντας το όπλο του πατέρα του, το αγόρι πυροβόλησε πρώτα εναντίον του φύλακα και τριών κοριτσιών στο διάδρομο και στη συνέχεια μπήκε σε ένα μάθημα ιστορίας και πυροβόλησε κατά της δασκάλας και των συμμαθητών του, ανέφερε η αστυνομία. Η δασκάλα και έξι μαθητές νοσηλεύονται, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία είπε ότι ένας μαθητής της έβδομης τάξης συνελήφθη στο προαύλιο του σχολείου αφού κάλεσε την αστυνομία και ομολόγησε τον πυροβολισμό. Η έρευνα για τα κίνητρά του είναι σε εξέλιξη.

Λίστα με ονόματα και μολότοφ

Ο Βέσελιν Μίλιτς, επικεφαλής της αστυνομίας του Βελιγραδίου, είπε ότι ο δράστης είχε δύο όπλα και τέσσερις μολότοφ, ενώ είχε προσχεδιάσει τα πάντα. «Είχε ακόμη και... ονόματα παιδιών που ήθελε να σκοτώσει και τις τάξεις τους», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξε τριήμερο πένθος την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή όπως ειπώθηκε στην συνέντευξη Τύπου.

Ο πατέρας του δράστη συνελήφθη, ενώ ο υπουργός Παιδείας Μπράνκο Ρούζιτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιστρέψει τα παιδιά στους γονείς τους.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, γυρω στις 8:40 το πρωί της Τετάρτης η υποδιευθύντρια του σχολείου κάλεσε την αστυνομία και ανέφερε ότι ένα παιδί μπήκε μέσα στο σχολείο και πυροβολούσε. Αμέσως στο σημείο έσπευσαν περιπολικά της αστυνομίας.

«Μετά από αυτό, στις 8:42 π.μ., ένας άγνωστος τηλεφώνησε και παρουσιάστηκε ως Κ.Κ.. Είπε ότι πυροβόλησε πολλά άτομα στο ίδιο σχολείο.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε χρήση πυροβόλου όπλου από το αγόρι που κάλεσε την υπηρεσία, από την οποία σκοτώθηκαν οκτώ μαθητές, εκ των οποίων επτά ήταν κορίτσια και ένα αγόρι», είπε ο Μίλιτς.

Όταν ρωτήθηκε εάν το παιδί που διέπραξε το έγκλημα ανέφερε ότι ήταν θύμα βίας από συνομηλίκους, ο υπουργός Ρούζιτς είπε ότι υπάρχουν ευρήματα από την κλινική στην Tiršova και το Κέντρο Κοινωνικής Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία το παιδί ήρθε με ένα κόψιμο στο χείλος του.

«Σε αυτή τη βάση, δεν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ήταν αναγκαία περαιτέρω δράση όσον αφορά την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος που παρουσιάστηκε με αυτό το παιδί», είπε ο Ρούζιτς.

Σε ό,τι αφορά τον πατέρα του δράστη, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το όπλο ήταν σε ειδικό σημείο κλειδωμένο, ενώ κατείχε όλες τις απαραίτητες νόμιμες άδειες.

Ο υπουργός Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν και τα δύο πιστόλια, για τα οποία είχαν εκδοθεί νόμιμες άδειες το 2016 και το 2017 και ότι το παιδί προφανώς είχε τον κωδικό από το χρηματοκιβώτιο.

Ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το παιδί πήγε στον τόπο του εγκλήματος με τον πατέρα του, εναντίον του οποίου θα ληφθούν νομικά μέτρα.

Η 14χρονη Evgenija είπε ότι γνώριζε τον δράστη. «Ήταν κατά κάποιον τρόπο σιωπηλός, εμφανιζόταν ωραίος και είχε καλούς βαθμούς. Δεν ήξερε πολλά γι 'αυτόν, δεν ήταν τόσο ανοιχτός σε όλους. Δεν θα περίμενα ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», είπε στο Reuters. «Άκουσα θορύβους και νόμιζα ότι κάποια αγόρια, κάποια παιδιά πετούσαν κροτίδες, μόνο για πλάκα, αλλά μετά το άκουσα ακόμα πιο κοντά και… τότε είδα τον φύλακα να πέφτει στο έδαφος», είπε, προσθέτοντας που μετά τράπηκε σε φυγή.

«Κατάφερε να δραπετεύσει»

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, πατέρας ενός από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ, όπου σημειώθηκε ο πυροβολισμός, είπε ότι η κόρη του βρισκόταν στην τάξη με τον δράστη. «Κατάφερε να δραπετεύσει. (Το αγόρι) ...πρώτα πυροβόλησε τον δάσκαλο και μετά άρχισε να πυροβολεί τυχαία», είπε ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος είχε σπεύσει στο σχολείο, στον τηλεοπτικό σταθμό N1.

«Είδα τον φρουρό ασφαλείας ξαπλωμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίματα στα πουκάμισά τους. Λένε ότι (ο ένοπλος) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Έγινε πρόσφατα στην τάξη τους», πρόσθεσε ο Μιλόσεβιτς.

Ο Nedeljkovic είπε ότι οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σώσουν τη ζωή του δασκάλου. Ο Σίνισα Ντούτσιτς - ο αναπληρωτής διευθυντής μιας παιδιατρικής κλινικής στο Βελιγράδι που νοσηλεύει τρία από τα παιδιά - είπε ότι το ένα, ένα κορίτσι, υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι της.

«Έχει σοβαρό τραυματισμό», είπε ο Ντούτσιτς στους δημοσιογράφους.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σχετικά σπάνιοι στη Σερβία, η οποία έχει πολύ αυστηρούς νόμους για τα όπλα και έχει εκδώσει αρκετές αμνηστίες στους ιδιοκτήτες για να παραδώσουν ή να καταχωρίσουν παράνομα όπλα. Αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια είναι γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά από πολέμους και αναταραχές στη δεκαετία του 1990.

Στον πιο φονικό πυροβολισμό στη Σερβία από τότε, ο Ljubisa Bogdanovic σκότωσε 14 άτομα στο κεντρικό χωριό Velika Ivanca το 2013. Ο Nikola Radosavljevic σκότωσε εννέα και τραυμάτισε πέντε στο ανατολικό χωριό Jabukovac στις 27 Ιουλίου 2007. Ο Ράντε Σεφέρ σκότωσε έξι καλεσμένους στον γάμο του γιου του στη βόρεια πόλη Σέντα το 2015 και ένα χρόνο αργότερα, ο Σίνισα Ζλάτιτς σκότωσε πέντε άτομα με ένα τουφέκι σε ένα καφέ στην πόλη Ζιτίστε, επίσης στο βορρά. Όλοι αυτοί οι δράστες ήταν ενήλικες.

Ο Λούκα 17, που σπουδάζει στο κοντινό λύκειο, είπε ότι ήταν μια τραγωδία που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. «Αυτό είναι ένα λάθος που κάνει ολόκληρη η σερβική κοινωνία για πάνω από μια δεκαετία ...αυτή η εκλαΐκευση του βίαιου εγκλήματος μέσω του κοινού και των μέσων ενημέρωσης, μέσω της τέχνης, μέσω των πάντων», είπε.

Σχετικές ειδήσεις