ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε αφνιδιαστικά η επικεφαλής του CDC

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε αφνιδιαστικά η επικεφαλής του CDC
Αρχείου AP

Η Dr Rochelle Walensky, υπέβαλε την παραίτησή της στον Αμερικανό πρόεδρο την ώρα που ο ΠΟΥ ανακοίνωνε το «τέλος» της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό

Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( CDC ), Dr Rochelle Walensky, υπέβαλε την παραίτησή της, την Παρασκευή, λέγοντας ότι η εξάλειψη της πανδημίας του Covid ήταν μια καλή στιγμή για να γίνει μια μετάβαση.

Η τελευταία μέρα του Δρ Βαλένσκι θα είναι στις 30 Ιουνίου, δήλωσαν αξιωματούχοι του CDC, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το όνομα του προσωρινού επικεφαλής.

Η 54χρονη διετέλεσε διευθύντρια για λιγότερα από 2 χρόνια και στην επιστολή παραίτησή της στον Αμερικανό πρόεδρο εξέφρασε «ανάμεικτα συναισθήματα» για την απόφασή της, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον λόγο, περιοριζόμενη να αναφέρει πως το έθνος βρίσκεται σε μια μεταβατική στιγμή και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ολοκληρώνεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο COVID-19 δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

Η Walensky, προηγουμένως ειδικευόμενη σε μολυσματικές ασθένειες στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, δεν είχε καμία εμπειρία στη διεύθυνση κυβερνητικού οργανισμού υγείας όταν ορκίστηκε την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ήρθε με τη φήμη ως εξέχουσα φωνή για την πανδημία, επικρίνοντας μερικές φορές τον τρόπο αντίδρασης της αμερικανικής κυβέρνησης/ Τοποθετήθηκε στη θέση για να τονώσι το ηθικό στο CDC, για να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον οργανισμό και να βελτιώσει την ενίοτε τρομακτική απάντησή του στην πανδημία.

Ξεκίνησε ένα κέντρο για τις προβλέψεις και την ανάλυση επιδημιών, έλαβε μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των δεδομένων και τη βελτίωση του εργατικού δυναμικού της δημόσιας υγείας. Πέρυσι, ξεκίνησε μια αναδιοργάνωση με σκοπό να κάνει τα Κέντρα, πιο ευέλικτα και να βελτιώσει την επικοινωνία του με το κοινό.

Αλλά υπήρξαν και «σκόπελοι» στη θητεία της.

Την άνοιξη του 2021, προκάλεσε σύγχυση με κάποιες αποφάσεις της, όπως ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να σταματήσουν να φορούν μάσκες σε κάποιες περιπτώσεις, λίγο πριν την έξαρση της παραλλαγής Δέλτα. Λίγους μήνες αργότερα αιφμνιδίασε και προάλεσε σύγχυση όταν συντόμευσε την περίοδο απομόνωσης.

Με πληροφορίες απο DailyMail