ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Στο 109% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός - Απόγνωση και οργή για τους καταναλωτές

Αργεντινή: Στο 109% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός - Απόγνωση και οργή για τους καταναλωτές
REUTERS/Agustin Marcarian

Αργεντινή: Η άνοδος των τιμών έχει ωθήσει έναν στους τέσσερις Αργεντινούς κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο στο 109% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική αρχή, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη των αναλυτών και προκαλώντας απόγνωση και οργή στους καταναλωτές, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν ολοένα μεγαλύτερες θυσίες για να τα βγάλουν πέρα.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε τον Απρίλιο πληθωρισμό 8,4% σε μηνιαία βάση, υψηλότερο από τις προβλέψεις για 7,5%, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον στο 108,8% σε ετήσια βάση.

Η άνοδος των τιμών έχει ωθήσει έναν στους τέσσερις Αργεντινούς κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Μας μετέτρεψαν σε χώρα ζητιάνων», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κάρλος Αντράντα, 60χρονος αυτοαπασχολούμενος, την ώρα που έψαχνε φθηνά λαχανικά σε λαϊκή αγορά σε προάστιο του Μπουένος Άιρες. «Σε πιάνει απελπισία επειδή δουλεύεις μια ζωή και (φθάνεις στο σημείο να) δυσκολεύεσαι να αγοράσεις ακόμη και μια ντομάτα ή μια πιπεριά», συμπλήρωσε.

Η εύθραυστη οικονομία της Αργεντινής, που βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια αντιμέτωπη με διψήφιο πληθωρισμό, δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από τον αντίκτυπο της πρόσφατης ξηρασίας στις εξαγωγές σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού.

Το εθνικό νόμισμα έχασε το 20% της αξίας του σε διάστημα μιας εβδομάδας και τον προηγούμενο μήνα στη μαύρη αγορά η ισοτιμία έφθασε στα 500 πέσο ανά δολάριο. Οι τιμές των αγαθών σκαρφάλωσαν ακόμη πιο ψηλά, ενώ η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΔΝΤ.

Οργισμένοι οι πολίτες

«Την τελευταία φορά που ήρθα (στη λαϊκή αγορά), πλήρωσα 300 πέσο για ένα κιλό πιπεριές. Τώρα με 300 πέσο παίρνεις μισό κιλό», είπε η 70χρονη συνταξιούχος Ολίβια Μαρία Μπελμπρούνο. Εκφράζοντας απογοήτευση για τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, έκρινε πως οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους: «Ας κάτσουμε να σκεφτούμε, γιατί εμείς τους ψηφίσαμε».

«Έχω σταματήσει να βγαίνω έξω για φαγητό έστω και μια φορά τον μήνα, δεν έχω πάει διακοπές πουθενά εδώ και τέσσερα χρόνια», λέει ο 64χρονος Σαλβαδόρ Πατέρνο, ο οποίος υποχρεώθηκε πρόσφατα να πουλήσει το αυτοκίνητό του. «Χρησιμοποιούμε ελάχιστα κλιματισμό και θέρμανση. Όλοι κόβουν αυτές τις συνήθειες για να τα βγάλουν πέρα, αν τα καταφέρουν κιόλας», συμπληρώνει.

Η φτώχεια, που υποχωρούσε σταδιακά για δυο χρόνια, αυξήθηκε το 2022 και πλέον μαστίζει το 39,2% του πληθυσμού, με άλλα λόγια πάνω από 18 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προέβλεψε στις αρχές Μαΐου πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει φέτος το 126% σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ