Eκλογές στην Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου και στο βάθος δεύτερος γύρος

Εκλογές στην Τουρκία: Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στη γείτονα, με το στρατόπεδο Ερντογάν να πανηγυρίζει και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να μιλάει για προβάδισμα. Όλα δείχνουν οτι τα πάντα θα κριθούν στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαίου
Eκλογές στην Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου και στο βάθος δεύτερος γύρος
7'

Η Δύση αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα από τις πιο κρίσιμες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας που θα αποφασίσουν εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει πρόεδρος μετά από 20 χρόνια στην εξουσία.

Ο κύριος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται να καταργήσει πολλές από τις εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν αφού επέζησε από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. «Προηγούμαστε» έγραψε νωρίτερα στο Twitter, την ώρα που η εκλογική μάχη εξελίσσεται σε θρίλερ.

Ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, που επί του παρόντος πιστώνεται με περίπου 5% των ψήφων και είναι πιθανός ρυθμιστής σε περίπτωση επαναληπτικού γύρου, είπε ότι πιστεύει ότι οι εκλογές θα περάσουν πιθανώς σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να πάνε στον δεύτερο γύρο» αφού κανένας από τους κύριους υποψήφιους δεν είναι σε πορεία να κερδίσει το 50% των ψήφων, είπε, προσθέτοντας ότι «Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί για αυτές τις εκλογές».

Προς το παρόν είπε, δεν θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με το ποιον θα υποστηρίξει η συμμαχία του στον δεύτερο γύρο. Αυτό όπως είπε θα γίνει μετά από εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Πανηγυρίζουν οι οπαδοί Ερντογάν

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος AK, κυματίζοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών μέσων, στην Άγκυρα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την ομιλία του Ερντογάν στα πλήθη των υποστηρικτών του.

«Μπορούμε να δούμε υποστηρικτές του Ερντογάν και του AKP να κυματίζουν σημαίες. [υπάρχει] δυνατή μουσική, χορός και [ο κόσμος] περιμένει τους αρχηγούς τους. Η ελπίδα είναι μεγάλη εδώ επειδή τα αποτελέσματα τους γεμίζουν αισιοδοξία ότι μπορεί να κερδίσουν τις εκλογές από τον πρώτο γύρο» μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

elections-turk.jpg
Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 97,45% των ψήφωνaljazeera

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε νωρίτερα ότι «προηγείται» έναντι του Ερντογάν, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να δείχνουν σταθερά πρώτο τον Τούρκο πρόεδρο σε τουλάχιστον 53 πόλεις της χώρας. Επικαλούμενος χειραγώγηση στην αναφορά των πρόωρων αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές, ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε στην τηλεόραση ότι κανείς δεν πρέπει να δίνει σημασία στα πρόωρα αποτελέσματα από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας Εκρέμ Ιμάμογλοι και Μανσούρ Γιαβάς είπαν οτι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι. Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι θα δεχτούν τα αποτελέσματα όποια κι αν είναι, ενώ ο Γιαβάς είπε ότι ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με το CHP, κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει κερδίσει περισσότερο από το 50% ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται επί του παρόντος με διαφορά 1%

Yποστηρικτές του Ερντογάν στην ΆγκυραΑΡ

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Ερντογάν, λέει ότι η συμμετοχή άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στις σημερινές εκλογές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Απάντησε επίσης σε ισχυρισμούς σχετικά με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αφότου η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο δημοσίευε στοιχεία.

«Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται με διαφάνεια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγορούν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων για διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι παραβλέπουμε την εθνική κυριαρχία. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν» αυτό διεμήνυσε.

«Ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ξαφνικά, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν βιαστικά στην τηλεόραση. Ως συνήθως, άρχισαν να λένε ότι το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί δεδομένα», πρόσθεσε. «Το πρακτορείο Anadolu λαμβάνει αυτά τα δεδομένα από πραγματικούς ανθρώπους. Μόνο ο λαός μπορεί να μας φέρει [στην εξουσία] και μόνο ο λαός μπορεί να μας υποβαθμίσει».

Επικαλούμενος χειραγώγηση στην αναφορά των πρόωρων αποτελεσμάτων, ο δημοφιλής αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε στην τηλεόραση ότι κανείς δεν πρέπει να δίνει σημασία τα πρόωρα αποτελέσματα που κοινοποιούνται από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Μήνυμα από τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Μήνυμα από τη φυλακή έστειλε και ο Κούρδος πολιτικός, Σελαχατίν Ντεμιρτάς καλώντας τους πολίτες και τους αξιωματούχους που βρίσκονται στο καθήκον κατά τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

«Μην αφήνετε ποτέ τις κάλπες και τις εκλογικές επιτροπές, ακόμα κι αν χρειαστούν μέρες για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα. «Προστατέψτε τις ψήφους σας, κερδίζει όλη η Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αναμένεται να διεκδικήσει τη νίκη στον πρώτο γύρο.

Η ψηφοφορία της Κυριακής είναι μια από τις πιο καθοριστικές εκλογές στην 100χρονη ιστορία της χώρας, μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να τερματίσει την 20ετή κυριαρχία του Ερντογάν και να αντηχήσει πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας. Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές έδιναν ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται μιας εξακομματικής συμμαχίας. Εάν κανένας από τους δύο δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Η ψηφοφορία θα κρίνει όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ με 85 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, που θα οδηγηθεί οικονομία της εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης κόστους ζωής, αλλά και τη μορφή της εξωτερικής της πολιτικής.

Οι εκλογές, που είναι παράλληλα βουλευτικές, παρακολουθούνται με αγωνία στις δυτικές πρωτεύουσες, τη Μέση Ανατολή, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και τη Μόσχα. Μια ήττα του Ερντογάν, ενός από τους σημαντικότερους συμμάχους του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανότατα θα εκνεύριζε το Κρεμλίνο αλλά θα ήταν καλή είδηση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς και για πολλούς Ευρωπαίους και ηγέτες της Μέσης Ανατολής που είχαν προβληματικές σχέσεις με το «σουλτάνο».

Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας έχει μετατρέψει το μέλος του ΝΑΤΟ και τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε παγκόσμιο παίκτη, εκσυγχρονίζοντάς την μέσω μεγάλων έργων όπως νέες γέφυρες, νοσοκομεία και αεροδρόμια και μια ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία

Αλλά η ασταθής οικονομική πολιτική του για τα επιτόκια, που πυροδότησε μια σπειροειδή κρίση κόστους ζωής και εκτόξευσε τον πληθωρισμό, εξόργισε τους ψηφοφόρους. Η αργή αντίδραση της κυβέρνησής του σε έναν καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία που σκότωσε 50.000 ανθρώπους ενίσχυσε επίσης την απογοήτευση των πολιτών.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια νέα πορεία αναζωογονώντας τη δημοκρατία μετά από χρόνια κρατικής καταστολής, επιστρέφοντας στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, ενισχύοντας τους θεσμούς που έχασαν την αυτονομία υπό την αυστηρή δέσμευση του Ερντογάν και ανοικοδομώντας τους αδύναμους δεσμούς με τη Δύση. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές, ανάμεσά τους ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς και ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν εάν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή