ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο Παρίσι συνελήφθη ο επιχειρηματίας από την Πάτρα που κατηγορείται για συνωμοσία με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Στο Παρίσι συνελήφθη ο επιχειρηματίας από την Πάτρα που κατηγορείται για συνωμοσία με τη Ρωσία
Ο 59χρονος Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο 59χρονος Νίκος Μπογονικολός, επιχειρηματίας από την Πάτρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορείται για παροχή πληροφοριών για συστήματα τεχνολογίας στη Ρωσία.

Στις 16 Μαΐου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προχώρησε στην ανακοίνωση της άσκησης ποινικών διώξεων σε πέντε υποθέσεις αλλά και τεσσάρων συλλήψεων από πέντε διαφορετικά γραφεία εισαγγελέων της χώρας. Οι εξελίξεις προήλθαν από τις δράσεις της Disruptive Technology Strike Force, μια υπηρεσία που συστάθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Μεταξύ των υποθέσεων που απασχολούν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είναι και αυτή ενός 59χρονου Έλληνα επιχειρηματία από την Πάτρα, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι.

Η κατηγορία που βαραίνει τον Νίκο Μπογονικολό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός τόσο στην Πάτρα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αυτή της συνωμοσίας με τη Ρωσία. Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία «ο κατηγορούμενος προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία ;) . . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή [ΗΠΑ]». Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε αμερικανικές εταιρείες, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων ειδών, ότι η Aratos δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων».

Την υπόθεση, μάλιστα, χειρίζεται το γραφείο του FBI της Νέας Υόρκης ενώ οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν επίσημα τις γαλλικές Αρχές για την παροχή βοήθειας και για τη συνδρομή τους στην υπόθεση, που οδήγησε στη σύλληψη του 59χρονου Έλληνα επιχειρηματία στην «πόλη του Φωτός».

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης όπως ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ

Η στιγμή της ανακοίνωσης των συλλήψεων και των διώξεων