ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Χάρι: Κινδυνεύει με πρόστιμο 500.000 λιρών - Η δικαστική διαμάχη με το βρετανικό δημόσιο

Πρίγκιπας Χάρι: Κινδυνεύει με πρόστιμο 500.000 λιρών - Η δικαστική διαμάχη με το βρετανικό δημόσιο
(Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Πρίγκιπας Χάρι: Δικαστική ήττα για το κόστος της αστυνομικής προστασίας του

Ο πρίγκιπας Χάρι έχασε τη δικαστική μάχη για την προσπάθειά του να του επιτραπεί να κάνει ιδιωτικές πληρωμές για να έχει αστυνομική προστασία όταν επισκέπτεται τη Βρετανία.Οι δικηγόροι του ήθελαν να επανεξετάσουν δικαστικά την απόρριψη της προσφοράς του να πληρώνει για προστασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι ρυθμίσεις ασφαλείας του άλλαξαν όταν ο πρίγκιπας έπαψε να είναι «είναι εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας».Αλλά ένας δικαστής αποφάσισε να μην δώσει το πράσινο φως για μια τέτοια ακρόαση.

Οι ατυχίες όμως για τον Δούκα του Σάσσεξ δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με όσα γράφει η Daily Mail - ο δούκας του Σάσσεξ, μπορεί να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη και είναι πολύ πιθανό να χρεωθεί το πλήρες κόστος για την αγωγή του Ανώτατου Δικαστηρίου, ύψους 500.000 λιρών. Η προσωπικοί ασφάλεια του Χάρι που τα προηγούμενα χρόνια πληρωνόταν από τους φορολογούμενους αφαιρέθηκε όταν παραιτήθηκε από εργαζόμενο μέλος της βασιλική οικογένεια και μετακόμισε στη Βόρεια Αμερική με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ τον Ιανουάριο του 2020.

Ο νομικός του αγώνας με το Υπουργείο Εσωτερικών για το δικαίωμα σε δωρεάν πλήρη αστυνομική προστασία όταν επισκέπτεται τη Βρετανία είναι σε εξέλιξη. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι η υπόθεση έχει κοστίσει στον Βρετανό φορολογούμενο μέχρι στιγμής πάνω από 300.000 λίρες.

Οι δικηγόροι του Υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας είχαν αντιταχθεί στην ιδέα να επιτρέπεται σε πλούσιους ανθρώπους να «αγοράζουν» ασφάλεια από την αστυνομία. Η απόφαση αυτή ακολούθησε μια μονοήμερη ακρόαση στο δικαστήριο του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα.

Έκτοτε, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ ενεπλάκησαν σε μια «σχεδόν καταστροφική καταδίωξη» με παπαράτσι στη Νέα Υόρκη, όπως την περιέγραψε ο εκπρόσωπός τους.

Αλλά στο Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του πρίγκιπα Χάρι είχαν αμφισβητήσει την απόφαση να απορριφθεί η ιδιωτική του χρηματοδότηση για την αστυνομική προστασία του ίδιου και της οικογένειάς του όταν επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν ο πρίγκιπας Χάρι παραιτήθηκε από «εργαζόμενο βασιλικό μέλος» το 2020, αυτό σήμαινε ότι δεν είχε πλέον πρόσβαση στο προηγούμενο επίπεδο ασφαλείας του.

Όμως ο πρίγκιπας Χάρι αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή για την Προστασία των Βασιλικών και των Δημοσίων Προσώπων – γνωστή ως Ravec – η οποία καλύπτει την ασφάλεια για προσωπικότητες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων βασιλικών προσώπων.

«Η Ravec υπερέβη την εξουσία της, την εξουσία της, διότι δεν έχει την εξουσία να λάβει αυτή την απόφαση εξ αρχής», είχαν πει οι δικηγόροι του πρίγκιπα Χάρι στο δικαστήριο.

Υποστήριξαν ότι υπήρχαν διατάξεις στη νομοθεσία που επέτρεπαν την πληρωμή για «ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες» και ως εκ τούτου «η πληρωμή για την αστυνόμευση δεν είναι ασυμβίβαστη με το δημόσιο συμφέρον ή την εμπιστοσύνη του κοινού στη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία».

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι το είδος της προστασίας που συζητείται, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει «ειδικούς αξιωματικούς ως σωματοφύλακες», δεν ήταν το ίδιο με τη χρηματοδότηση για επιπλέον αστυνόμευση σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ένας δικηγόρος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας υποστήριξε ότι θα ήταν παράλογο να εκτεθούν οι αστυνομικοί σε κίνδυνο λόγω της «καταβολής αμοιβής από έναν ιδιώτη».