ΚΟΣΜΟΣ

Κόστα Ρίκα: Νέο καρτέλ ναρκωτικών θέτει σε συναγερμό τις αρχές

Κόστα Ρίκα: Νέο καρτέλ ναρκωτικών θέτει σε συναγερμό τις αρχές
AP Photo

Οι αρχές στην Κόστα Ρίκα ανησυχούν για την εμφάνιση τοπικού «μέγα-καρτέλ» διακινητών ναρκωτικών, που ειδικεύεται στη μεταφορά διά θαλάσσης κοκαΐνης αγορασμένης στην Κολομβία.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας (σ.σ. με αρμοδιότητες που αντιστοιχούν εν μέρει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και εν μέρει στον υπουργό Εσωτερικών), ο Μάριο Σαμόρα, συναντήθηκε τη Δευτέρα με στελέχη της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), προκειμένου «να βελτιωθεί η διεθνής υποστήριξη στην Κόστα Ρίκα στον αγώνα εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών», γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Οι αρχές ανησυχούν πιο συγκεκριμένα για την άφιξη στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό και περιοχή που γειτονεύει με τη Νικαράγουα κακοποιών που λυμαίνονταν ήδη την περιοχή Λιμόν, στις ακτές στην Καραϊβική, όπου βρίσκεται ο κυριότερος εμπορικός λιμένας της Κόστα Ρίκα.

Συνήθως τα ναρκωτικά φθάνουν στις ακτές της Κόστα Ρίκα στον Ειρηνικό Ωκεανό με πλεούμενα από την Κολομβία. Στη συνέχεια διακινούνται οδικώς ως τις ακτές στην Καραϊβική Θάλασσα, από όπου αναχωρούν κρυμμένα σε εμπορευματοκιβώτια προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, κατά τις αρχές.

Κοσταρικανοί συνελήφθησαν πρόσφατα από το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας, που προχώρησε στην κατάσχεση σχεδόν δυο τόνων μαριχουάνας και «μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης» εν πλω προς τη χώρα της κεντρικής Αμερικής, κατά το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Με συνολικά 656 δολοφονίες, η Κόστα Ρίκα έζησε το 2022 την πιο βίαιη χρονιά στην ιστορία της. Η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξάπλωσης της δράσης των συμμοριών, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, που βάφτισε «Costa Rica Segura Plus» («Πιο ασφαλής Κόστα Ρίκα»).