ΚΟΣΜΟΣ

Εμφανίστηκε και τα... γύρισε ο Πριγκόζιν: Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν

Εμφανίστηκε και τα... γύρισε ο Πριγκόζιν: Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν
Prigozhin Press Service via AP, File

Η πρώτη δήλωση του επικεφαλής της Wagner, Γεβγέν Πριγκόζιν, μετά τη διαφυγή του στη Λευκορωσία ύστερα από την αποτυχημένη ανταρσία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναδίπλωση από τον ηγέτη των μισθοφόρων που δήλωσε ότι δεν ήθελε την ανατροπή του προέδρου της Ρωσίας, ούτε να χυθεί ρωσικό αίμα.

Σε ηχητικό μήνυμα στο Telegram, έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά την ανταρσία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Γεβγέν Πριγκόζιν. Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, που έχει μετακινηθεί στη Λευκορωσία, υποστήριξε πως δεν είχε την πρόθεση να ανατρέψει τον Ρώσο πρόεδρο. «Λυπούμαστε που χύσαμε ρωσικό αίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Πριγκόζιν.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας, υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Παράλληλα, ανέφερε πως είχε πληροφορηθεί την πρόθεση να κλείσει η ομάδα Wagner την 1η Ιουλίου 2023.

«Ξεκινήσαμε την πορεία μας λόγω της αδικίας» τόνισε ο ιδρυτής της Wagner, προσθέτοντας ότι κανείς δεν συμφώνησε να υπογραφούν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας.

Όπως ανέφερε, η ομάδα του δεν επέδειξε επιθετικότητα αλλά χτυπήθηκε από πυραύλους και ελικόπτερα. Αυτό ήταν το έναυσμα, τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι η οργάνωσή του προσέφερε ένα μάθημα για το πώς θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι άντρες του έκαναν πίσω για να μην χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών, ενώ τόνισε ότι λυπάται που χτυπήθηκαν ρωσικά αεροσκάφη.

«Ο στόχος της πορείας ήταν να αποφευχθεί η διάλυση της Wagner. Θέλαμε να λογοδοτήσουν αυτοί που έκαναν λάθη κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Δεν κάναμε πορεία για να ανατρέψουμε την ηγεσία της Ρωσίας» τόνισε ο Πριγκόζιν, ενώ πρόσθεσε ότι η πορεία φανέρωσε τα μεγάλα κενά ασφαλείας στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram από τον Πριγκόζιν, ήταν διάρκειας 11 λεπτών!