ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τι είναι οι «πράσινες αποτεφρώσεις» - Θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κηδειών

O αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου επέλεξε «πράσινη αποτέφρωση»
O αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου επέλεξε «πράσινη αποτέφρωση»

«Πράσινες αποτεφρώσεις» εξετάζονται στη Βρετανία για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τομέα κηδειών

Η μέθοδος που είναι γνωστή ως resomation σημαίνει οτι το πτώμα που εγκλείεται σε μια βιοδιασπώμενη θήκη και στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα δοχείο γεμάτο με νερό υπό πίεση και μια μικρή ποσότητα υδροξειδίου του καλίου. Αυτό μετατρέπει γρήγορα τον ιστό και τα κύτταρα σε ένα υδατικό διάλυμα, με έναν κύκλο να διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Είναι μια εκδοχή της «ανθρώπινης κομποστοποίησης» σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η εταιρεία Co-op Funeralcare ανακοίνωσε σχέδια να προσφέρει μια νέα μορφή ταφής ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές ταφές ή την αποτέφρωση. Ο μεγαλύτερος πάροχος κηδειών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει την πρακτική, που ονομάζεται resomation και είναι γνωστή ως αποτέφρωση νερού ή αλκαλική υδρόλυση - αργότερα φέτος.

Με την εν λόγω μέθοδο, ο νεκρός μετατρέπεται σε μία λευκή σκόνη, η οποία μπορεί να επιστραφεί στους συγγενείς σε μια τεφροδόχο. Για τους ειδήμονες, είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή καθώς δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια, ατμοσφαιρικούς ρύπους ή ρυπογόνα υγρά.ω Η αποτέφρωση ενός σώματος οδηγεί στην απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και δυνητικά τοξικών αερίων, ενώ οι ταφές μπορούν να οδηγήσουν σε κίνδυνο μόλυνσης των υπόγειων υδάτων.

Η Co-op, η οποία οργανώνει περισσότερες από 93.000 κηδείες ετησίως, είπε ότι θα συνεργαστεί με ειδικούς σε θέματα βιωσιμότητας και εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό κόσμο για να επικυρώσει περαιτέρω την υπάρχουσα έρευνα κατά την αρχική περιφερειακή πιλοτική εφαρμογή της.

Ανέφερε ότι οι πιλοτικές τοποθεσίες θα ανακοινωθούν αργότερα φέτος με την πρόθεση να επεκταθεί η υπηρεσία σε όλους τους πελάτες της Co-op. Ενημέρωσε επίσης την κυβέρνηση για τα σχέδιά της να καταστήσει διαθέσιμη τη διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και είπε ότι τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις νέες μεθόδους ταφής στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας νωρίτερα αυτό το έτος.

Η πρακτική κερδίζει δημοτικότητα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, αλλά οι ταφές ή οι καύσεις με αέριο παραμένουν οι δύο βασικές επιλογές για τις οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ, αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, ο οποίος πέθανε το 2021, επέλεξε την πράσινη αποτέφρωση για τη δική του κηδεία. Η εισαγωγή της στο Ηνωμένο Βασίλειο θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 120 χρόνια που μια νέα εναλλακτική λύση για την ταφή ή την αποτέφρωση θα είναι ευρέως διαθέσιμη για κηδείες από την εισαγωγή του νόμου για την αποτέφρωση το 1902.

Η Νομική Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τους υφιστάμενους νόμους για να δει πώς μπορούν να συμπεριλαβουν νέες μεθόδους ταφής.

Μια δημοσκόπηση του YouGov που έγινε από την Co-op Funeralcare διαπίστωσε ότι το 89% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχαν ακούσει για τη μέθοδο resomation, αλλά μόλις ενημερώθηκαν, σχεδόν το ένα τρίτο είπε ότι θα το επέλεγε για τη δική του κηδεία, εάν ήταν διαθέσιμο.

Επιπλέον, σχεδόν το ένα πέμπτο των ενηλίκων που έχουν κανονίσει μια κηδεία τα τελευταία πέντε χρόνια δήλωσαν ότι θα είχαν σκεφτεί να επαναλάβουν την κηδεία του αγαπημένου τους προσώπου αν ήταν μια επιλογή εκείνη την εποχή.

Ο Gill Stewart, διευθύνων σύμβουλος της Co-op Funeralcare, δήλωσε ότι η εισαγωγή «καινοτόμων και βιώσιμων επιλογών» για τους πελάτες είναι «μια απόλυτη προτεραιότητα». «Μέχρι τώρα η επιλογή περιοριζόταν στην ταφή ή την αποτέφρωση», είπε.