ΚΟΣΜΟΣ

Από τον «Κέρβερο» στον...«Χάρο»: Ευρωπαϊκός καύσωνας με έμπνευση την...ελληνική μυθολογία

Από τον «Κέρβερο» στον...«Χάρο»: Ευρωπαϊκός καύσωνας με έμπνευση την...ελληνική μυθολογία

Μετά τον καύσωνα «Κέρβερο», έρχεται ο «Χάρος» που απειλεί με τη σειρά του την Ιταλία, με τους ειδικούς να εμπνέονται από την ελληνική μυθολογία για να βαφτίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ένα δεύτερο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει την Ιταλία την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο «Κέρβερος» ακολουθείται γρήγορα από τον λεγόμενο «Χάρο» που πήρε το όνομά του από τον πορθμέα του Άδη στην ελληνική μυθολογία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η ζέστη που αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να ανέβει ακόμη και κατά 12 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα στην Τοσκάνη και το Λάτσιο.

Έρχεται καθώς η Ελλάδα εισήγαγε μέτρα έκτακτης ανάγκης για τους εργαζόμενους και τoυλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Ιταλία, καθώς ένας θανατηφόρος καύσωνας πλήττει μεγάλες περιοχές της Μεσογείου με τις θερμοκρασίες να προβλέπεται οτι θα σπάσουν ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο καύσωνας «Κέρβερος» αναμένεται να επιδεινωθεί το Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε ωράριο για τους εργαζόμενους για να αποφύγουν τη μεσημεριανή ζέστη, καθώς οι θερμοκρασίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

Η Ισπανία αναμένεται να καταγράψει 45 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο με δορυφορικά δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία να δείχνουν τις θερμοκρασίες του εδάφους, οι οποίες διαφέρουν από τις θερμοκρασίες του αέρα, που φτάνουν τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Ποιος ήταν ο Κέρβερος στην ελληνική μυθολογία;

Στην ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος είναι ένας σκύλος με τρία κεφάλια (αν και, σύμφωνα με την Encyclopaedia Britannica, ο ποιητής του έβδομου αιώνα Ησίοδος είπε ότι είχε 50 κεφάλια), ενώ συχνά απεικονίζεται με ένα φίδι για ουρά, που φρουρεί την είσοδο για τον κάτω κόσμο.

Λέγεται ότι θα επέτρεπε μόνο στους νεκρούς να εισέλθουν – αλλά ποτέ δεν θα άφηνε κάποιον να φύγει, καταβροχθίζοντας όποιον ήθελε να ξεφύγει από το βασίλειο του Άδη. Πιστεύεται επίσης ότι ο Κέρβερος ήταν τόσο άγριος που ακόμη και οι άλλοι θεοί τον φοβόντουσαν.

Ποιος ηταν ο Χάρος;

Στην Ελληνική μυθολογία, ο ΧάρωνΧάρος στα νέα ελληνικά) ήταν ο πορθμέας του Άδη. Μετέφερε με τη βάρκα του, τους πρόσφατα αποθανόντες από τη μια όχθη του ποταμού Αχέροντα στην άλλη, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Οι νεκροί έπρεπε οπωσδήποτε να πληρώσουν στον Χάροντα έναν οβολό για τα ναύλα.

Γι' αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών σωμάτων πριν τα ενταφιάσουν, για να έχει να πληρώσει ο νεκρός τον Χάροντα. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα για εκατό χρόνια. Ήταν γιος του Ερέβους και της Νύχτας και τον απεικόνιζαν σαν ένας ιδιότροπο, σκελετωμένο γέροντα ή ως φτερωτός δαίμονα με ένα διπλό σφυρί