ΚΟΣΜΟΣ

«Προίκα» 50 δισεκατομμυρίων από τα Εμιράτα στον Ερντογάν με 13 οικονομικές συμφωνίες

erdogan
O Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν

Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν την εμβάθυνση της συνεργασίας τους

Mε «πακέτο» συμφωνιών που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια έκλεισε η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έγινε δεκτός από τον ισχυρό άνδρα της χώρας, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν ένα Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου υπό την προεδρία των ηγετών.

Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές, τα logistics, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά, η υγεία, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα ακίνητα, οι κατασκευές, η αμυντική βιομηχανία, η τεχνητή νοημοσύνη και οι προηγμένες τεχνολογίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από μεγάλη αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς και από περίπου 200 επιχειρηματίες.


Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν, όπως τις μεταφέρει το Anadolu εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται ξανά το Άμπου Ντάμπι. Τόνισε δε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα έχουν φτάσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το κοινό μνημόνιο κατανόησης που θα υπογραφεί.

Προανήγγειλε μάλιστα για το φθινόπωρο ένα Φόρουμ Εμπορίου και Επενδύσεων, ενώ επισήμανε την παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ στη διεθνή άσκηση Anatolian Eagle 2023 με 4 F16 και 80 άτομα προσωπικό.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Εμιράτου έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2021 στο πλαίσιο μιας «επίθεσης γοητείας» της Τουρκίας για την αποκατάσταση των σχέσεων με πρώην περιφερειακούς αντιπάλους, όπως τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Στόχος, σε μεγάλο βαθμό, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το συνολικό εμπόριο μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας (πλην του πετρελαίου) έφτασε τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 112% από το 2020 έως το 2021. Η συμφωνία του Μαρτίου πρόκειται επίσης να αυξήσει τις εξαγωγές των ΗΑΕ προς την Τουρκία κατά 21,7%.