ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφορίες για επίθεση σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο με UAV επιφανείας

crimaia
Photo: AP

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν οδηγία σε όλα τα πλοία στο στενό του Κερτς να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο επιθέσεων 

Πληροφορίες που δημοσιοποίησαν ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για εκρήξεις τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο κοντά στη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν μέσω Telegram πως ακούστηκαν τρεις εκρήξεις κοντά στη γέφυρα. Ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα, ενώ τα φώτα στη γέφυρα έσβησαν και έκλεισε για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Στην ίδια πλατφόρμα κυκλοφορεί η πληροφορία πως οι ρωσικές αρχές έδωσαν οδηγία σε όλα τα πλοία στο στενό του Κερτς να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο επιθέσεων με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας.

Στέλεχος των εγκατεστημένων από τη Μόσχα αρχών της Κριμαίας έκανε λόγο μέσω Telegram για «ενεργή απειλή». Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες ακόμη, επίσημα τουλάχιστον.

Ωστόσο χρήστες του Telegram, τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί, καθώς και πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο, έκαναν λόγο για πλήγμα σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο 32 ναυτικά μίλια από το στενό του Κερτς. Σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές, μέλος του πληρώματος ανέφερε πως το μηχανοστάσιο πλημμύρισε μετά το πλήγμα και το σκάφος ακινητοποιήθηκε, πάντως δεν έκανε λόγο για τραυματισμούς.

Κατά ορισμένες πηγές, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε καύσιμα στη Συρία.

Αν και το Κίεβο σπάνια αναλαμβάνει άμεσα ή επίσημα την ευθύνη, έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων το τελευταίο διάστημα εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και τουλάχιστον δύο μείζονες επιθέσεις εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας, με UAVs και USVs.