ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για εκατοντάδες δολοφονίες Αιθιόπων μεταναστών: Κατηγορούνται Σαουδάραβες συνοριοφύλακες

Ethiopia
Photo: AP

Σε έκθεση του HRW αναφέρει ότι Σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκότωσαν «εκατοντάδες» μετανάστες από την Αιθιοπία

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διενεργήσει κοινή έρευνα με τη Σαουδική Αραβία, μετά τη δημοσίευση έκθεσης της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατηγορεί Σαουδάραβες συνοριοφύλακες ότι σκότωσαν «εκατοντάδες» Αιθίοπες μετανάστες το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου 2023.

«Η αιθιοπική κυβέρνηση θα ερευνήσει γρήγορα το περιστατικό σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές αρχές», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

«Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, συνιστάται ιδιαιτέρως να επιδειχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να μην γίνονται ανώφελες δηλώσεις έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα», προσθέτει το υπουργείο, τονίζοντας ότι οι «δυο χώρες, παρά το τραγικό αυτό συμβάν, διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις από παλιά».

Σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα το HRW αναφέρει ότι Σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκότωσαν «εκατοντάδες» Αιθίοπες μετανάστες καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλούσια μοναρχία του Κόλπου από τα σύνορα με την Υεμένη, την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου 2023.

Οι σαουδαραβικές αρχές αμφισβητούν τα γεγονότα που αναφέρει η ΜΚΟ. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες και δεν στηρίζονται σε αξιόπιστες πηγές».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την «ανησυχία» της σε σχέση με την έκθεση του HRW.

«Θα θίξουμε το θέμα αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και με τις ντε φάκτο αρχές των Χούθι στην Υεμένη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο. «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της αιθιοπικής κυβέρνησης για μια από κοινού έρευνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, μετανάστες κατηγόρησαν τις αρχές των Χούθι ότι συνεργάζονται με τους διακινητές και ότι τους αποσπούν χρήματα. Οι αντάρτες αυτοί φέρεται επίσης να τους είχαν μεταφέρει σε αυτό που οι μετανάστες περιγράφουν ως κέντρα κράτησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εταίροι από παλιά της μοναρχίας του Κόλπου, ζήτησαν χθες τη διενέργεια έρευνας.

Στην έκθεσή του των 73 σελίδων, το HRW στηρίζεται σε συνεντεύξεις με 38 Αιθίοπες μετανάστες που είχαν επιχειρήσει να περάσουν στη Σαουδική Αραβία από την Υεμένη, σε δορυφορικές εικόνες, βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ή συλλέχθηκαν από άλλες πηγές».

Οι ερωτηθέντες μίλησαν για «εκρηκτικά όπλα» και για πυρά σχεδόν εξ επαφής, με τους Σαουδάραβες συνοριοφύλακες να ρωτούν τους Αιθίοπες «σε ποια πλευρά του σώματός τους προτιμούν να τους πυροβολήσουν».

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες εργάζονται στη Σαουδική Αραβία, παίρνοντας μερικές φορές τον «δρόμο της Ανατολής» που συνδέει το Κέρας της Αφρικής με τον Κόλπο, περνώντας από την Υεμένη, φτωχή χώρα που είναι σε πόλεμο τα τελευταία οκτώ και πλέον χρόνια.