ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία: Κλείνουν κτίρια σε 150 σχολεία εξαιτίας της παρουσίας επικίνδυνου τσιμέντου

Συναγερμός στη Βρετανία: Κλείνουν κτίρια σε 150 σχολεία εξαιτίας της παρουσίας επικίνδυνου τσιμέντου

Κάποια σχολεία θα αντιμετωπίσουν μόνιμο ή προσωρινό κλείσιμο.

Περισσότερα από 150 σχολεία στη Βρετανία ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να κλείσουν κάποια κτίριά τους καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα για λόγους ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε την οργή γονέων και εκπαιδευτικών τις παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και έναν νέο "πονοκέφαλο" για την κυβέρνηση.

Το βρετανικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι 156 σχολεία έχουν επηρεαστεί από την παρουσία του λεγόμενου Ενισχυμένου Αυτόκλειστου Αεριζόμενου Τσιμέντου (RAAC) στα κτίριά τους και οι αρχές αποφάνθηκαν ότι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο ακόμη βρίσκεται στο στάδιο ανάκαμψης μετά την περίοδο τηλεκπαίδευσης στην διάρκεια της πανδημίας, έχει πληγεί από τις απεργίες των εκπαιδευτικών το 2023, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, πέραν την πρόκλησης που συνιστά η έλλειψη χρηματοδότησης σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό --όπως καταγγέλλουν τα ίδια τα σχολεία.

Η αίσθηση ότι ζωτικής σημασίας εθνικές υποδομές καταρρέουν προστίθεται στην υπάρχουσα πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ οδεύοντας σε εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο και με δεδομένες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών.

Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε ότι η πλειονότητα των σχολείων που επηρεάζονται θα παραμείνουν ανοιχτά για δια ζώσης διδασκαλία όλων των μαθητών καθώς το επικίνδυνο τσιμέντο έχει εντοπιστεί μόνο σε ένα μικρό τμήμα σχολικών κτιρίων.

Αλλά κάποια σχολεία θα αντιμετωπίσουν μόνιμο ή προσωρινό κλείσιμο.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι όλο το σχολείο", δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Νικ Γκιμπ στο Sky News.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, πιθανόν να είναι ασφαλές για τους μαθητές να βρίσκονται σε μια τάξη το ταβάνι της οποίας θα υποστηριζόταν από δοκούς χάλυβα.

Η είδηση αυτή δημοσιοποιείται λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έπειτα από τις θερινές διακοπές έξι εβδομάδων προκαλώντας ερωτήματα για τους λόγους που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων την τελευταία στιγμή.

"Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση σπατάλησαν πολύτιμους μήνες αποκρύπτοντας την κρίση ενώ θα έπρεπε να επιδιορθώνουν τα επικίνδυνα σχολικά κτίρια", δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου UNISON Μάικ Σορτ.

Η Κίγκαν από την πλευρά της σχολίασε ότι η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

"Η απόφαση αυτή ελήφθη υπερβολικά προσεκτικά", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.