ΚΟΣΜΟΣ

Ολένα Ζελένσκα: «Χρειάζομαι τον σύζυγό μου, όχι μια ιστορική προσωπικότητα, δίπλα μου»

H Oλένα Ζελένσκα έδωσε συνέντευξη στο BBC
H Oλένα Ζελένσκα έδωσε συνέντευξη στο BBC
ΑΡ

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Oλένα Ζελένσκα μίλησε στο BBC για τον συναισθηματικό αντίκτυπο που είχε στην οικογένειά της η εισβολή της Ρωσίας και ο επακόλουθος πόλεμος.

Σε μια εξαιρετικά προσωπική συνέντευξη, η Ολένα Ζελένσκα είπε ότι είναι δύσκολο να βλέπει τα παιδιά της να ζουν σε αβεβαιότητα, ανίκανα να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Μίλησε επίσης για την έλλειψη κοινού χρόνου της οικογένειας.

«Αυτό μπορεί να είναι λίγο εγωιστικό, αλλά χρειάζομαι τον σύζυγό μου, όχι μια ιστορική προσωπικότητα, δίπλα μου», είπε. Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, πέρασε μήνες κρυμμένη σε μυστικές τοποθεσίες με τα παιδιά της.

Περιέγραψε τη συναισθηματική της κατάσταση στην αρχή της εισβολής ως «μια συνεχή αίσθηση αδρεναλίνης». Καθώς περνούσε ο καιρός, διαπίστωσε ότι ήταν «αναγκαίο» να ηρεμήσει και να αρχίσει να ζει τη ζωή στις «υπάρχουσες συνθήκες». Αφού βγήκε από το κρυσφύγετο πέρυσι, ο πόλεμος έβαλε την πρώην σεναριογράφο στο προσκήνιο και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να συναντήσει ηγέτες και να δώσει ομιλίες.

«Δεν μένουμε μαζί με τον άντρα μου, η οικογένεια είναι χωρισμένη». Η Oλένα Ζελένσκα είπε στο BBC, «Έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε ο ένας τον άλλον, αλλά όχι τόσο συχνά όσο θα θέλαμε. Στον γιο μου λείπει ο πατέρας του». «Αλλά παραμένουμε δυνατοί, έχουμε δύναμη τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Και είμαι σίγουρη ότι θα το διαχειριστούμε μαζί», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα της ζωής σε εμπόλεμη χώρα είχε συναισθηματικό κόστος για τα παιδιά της, είπε. «Με πονάει να βλέπω τα παιδιά μου να μην προγραμματίζουν τίποτα. Σε τέτοια ηλικία, τόσο νέοι. Η κόρη μου είναι 19 ετών. Ονειρεύονται ταξίδια, νέες αισθήσεις, συναισθήματα. Δεν έχει τέτοια ευκαιρία. Υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στο τι μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου, υπάρχουν και με κάποιο τρόπο προσπαθούμε να ζήσουμε μέσα σε αυτούς».

Η πρώτη κυρία και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν αγαπημένοι από το γυμνάσιο που συνέχισαν να συνεργάζονται σε έναν κωμικό θίασο και ένα τηλεοπτικό στούντιο - αυτός ως ηθοποιός και εκείνη ως σεναριογράφος. Τώρα, λέει ότι ποτέ δεν ονειρευόταν ο σύζυγός της να γίνει η «ιστορική φιγούρα» που είναι σήμερα, λέγοντας ότι της έχει λείψει και ότι τον χρειαζόταν για να σταθεί στο πλευρό της ως σύζυγός της.

Παρά την «εγωιστική» της λαχτάρα, η Ζελένσκα είπε ότι ο πρόεδρος, «έχει πραγματικά την ενέργεια, τη δύναμη της θέλησης, την έμπνευση και το πείσμα να περάσει από αυτόν τον πόλεμο». «Πιστεύω σε αυτόν. Και τον υποστηρίζω. Ξέρω ότι έχει αρκετή δύναμη. Για όποιον άλλον ξέρω, νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολη αυτή η κατάσταση. Είναι πραγματικά πολύ δυνατός και ανθεκτικός άνθρωπος. Και αυτή η ανθεκτικότητα είναι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι αυτή τη στιγμή» τόνισε

Η πρόσφατη δουλειά της ως πρώτη κυρία επικεντρώθηκε στο να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια συνάντηση στο Κίεβο που θα επικεντρωθεί στην ψυχική υγεία και την ανθεκτικότητα. «Ελπίζω πραγματικά ότι μπορώ να εμπνεύσω κάποιον, να δώσω σε κάποιον ελπίδα ή συμβουλές ή να αποδείξω με το δικό μου παράδειγμα ότι ζούμε, εργαζόμαστε, προχωράμε», είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι τον περιμένει. Άλλωστε, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στον 21ο αιώνα, ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα ξεκινούσε στη μέση της Ευρώπης, ότι θα ήταν τόσο σκληρός. Ένας αιματηρός πόλεμος. Άρα, Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα ήμουν σε αυτόν τον ρόλο αυτή τη στιγμή».

Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το αύριο ή να έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον, εξήγησε - αλλά έχουν ελπίδα. «Έχουμε τεράστιες ελπίδες για τη νίκη, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Και αυτή η μακρά αναμονή, το συνεχές άγχος, έχει το τίμημά της»