ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν υπέρ Παλαιστίνης: Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Ερντογάν υπέρ Παλαιστίνης: Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ
Anadolu Ajansi

Ως τη ρίζα των προβλημάτων στην περιοχή οριοθέτησε το Παλαιστινιακό ζήτημα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πήρε σαφή θέση υπέρ των Παλαιστίνιων στη διαμάχη με το Ισραήλ.

Ξεκάθαρος ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για τον πόλεμο στο Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε σαφή θέση υπέρ της Παλαιστίνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Αυτοί που κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα μίσους δυστυχώς υπονομεύουν τη βούληση διαφορετικών πολιτισμών να ζήσουν μαζί ειρηνικά».

«Το Παλαιστινιακό είναι η ρίζα των προβλημάτων στην περιοχή μας. Αν δεν επιλυθεί δίκαια, η περιοχή μας θα συνεχίσει να λαχταρά την ειρήνη», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, η υποστήριξη του Ερντογάν στην Παλαιστίνη έγινε ακόμα πιο σαφής, καθώς τόνισε ότι: «Η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με μια τελική λύση στο πρόβλημα Παλαιστίνης-Ισραήλ. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, είναι μια αμετάκλητη ανάγκη. Θα κλιμακωθεί ένταση στην περιοχή και να οδηγήσει σε περισσότερη αιματοχυσία».

«Τονίζουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν βήματα που θα προκαλέσουν προβλήματα και θα τα εμβαθύνουν», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουν οι συγκρούσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε και να συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας», είπε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν στην έναρξης της Αρχαίας Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας Mor Efrem στο Yeşilköy, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον σεισμό του Αφαγνιστάν, αναφέροντας πως «προσεύχομαι για το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που πέθαναν».

Με πληροφορίες από Anadolu