ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford: «Βλέπει» το Ισραήλ και είναι ετοιμοπόλεμο

Αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford: «Βλέπει» το Ισραήλ και είναι ετοιμοπόλεμο

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, που πήρε το όνομά του από τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ηγείται της αμερικανικής ανάπτυξης στον πόλεμο του Ισραήλ.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη, με την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και την «απάντηση» των Ισραηλινών με αλλεπάλληλα πλήγματα στη Γάζα.

Το γιγάντιο και νεότερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού στόλου USS Gerald Ford βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, 200 ν.μ. από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Δίπλα του, πλέουν πέντε πολεμικά πλοία ενώ στην περιοχή υπάρχουν και δύο αμερικάνικα υποβρύχια.

Η μεγάλη ανάπτυξη του στόλου των Αμερικάνων αντανακλά στην επιθυμία των ΗΠΑ να αποτρέψουν οποιαδήποτε περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης.

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου

Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) είναι το μεγαλύτερο και αρτιότερο τεχνολογικά αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον 38ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέραλντ Φορντ, του οποίου η ναυτική υπηρεσία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περιελάμβανε μάχιμη υπηρεσία στο ελαφρύ αεροπλανοφόρο Monterey στο θέατρο του Ειρηνικού.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου 2005.

Η καρίνα του Gerald R. Ford τοποθετήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2009 και πήρε την ονομασία του στις 9 Νοεμβρίου 2013. Το Gerald R. Ford εισήλθε στο στόλο αντικαθιστώντας το παροπλισμένο USS Enterprise (CVN-65), το οποίο ολοκλήρωσε τα 51 χρόνια ενεργού υπηρεσίας του τον Δεκέμβριο του 2012.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2015. Τελικά το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford παραδόθηκε στο Ναυτικό στις 31 Μαΐου 2017 και τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 22 Ιουλίου 2017.

Από το 2017, είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ.