ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκοτώθηκε ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκοτώθηκε ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Αϊμάν Νοφάλ, ήταν μέλος του Γενικού Στρατιωτικού Συμβουλίου και διοικητής στις Ταξιαρχίες αλ Κασάμ

Ένας διοικητής των Ταξιαρχιών Εζεντίναλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Αϊμάν Νοφάλ σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Νοφάλ ήταν μέλος του ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, και υπεύθυνος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς για την περιοχή της Κεντρικής Γάζας.

Πρόκειται για έναν από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, που αποτελούσε έναν από τους κυριότερους στόχους της διακηρυγμένης απόφασης του Ισραήλ να «καθαρίσει» την ηγεσία της οργάνωσης στην Γάζα.

H ιεραρχία στη Χαμάς - «Σας ξέρουμε», λέει ο στρατός του Ισραήλ

Εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης με στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς, ο στρατός του Ισραήλ (IDF) παρουσίασε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, την οργανωτική ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην ανάρτηση έγραψαν «ξέρουμε ποιοι είστε».

Ανάμεσα στα μέλη της Χαμάς, είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια, ο Γιαχία Σινουάρ και ο Ελ Ντέιφ, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται εδώ και καιρό βάναυσος εκτελεστής για λογαριασμό της Χαμάς και άσπονδος εχθρός του Ισραήλ, βρέθηκε για περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί σε μια ανταλλαγή κρατουμένων το 2011. Αναδείχθηκε ηγέτης της μαχητικής οργάνωσης στη Γάζα - η ανώτατη ηγεσία της διαμένει στο εξωτερικό - το 2017, ανέφεραν οι New York Times.

Ο Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ-Μασρί, γνωστός ως Ελ Ντέιφ (ο επισκέπτης), επειδή, εδώ και καιρό, έμενε σε διαφορετικά σπίτια κάθε βράδυ για να αποφύγει τον εντοπισμό, και την εκτέλεσή του από το Ισραήλ, τώρα είναι επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ.

«Τα μέλη της Χαμάς ή θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ προειδοποίησε την Χαμάς ότι οι επιλογές που έχουν τα μέλη της είναι η παράδοση ή ο θάνατος.

«Τα αεροπλάνα μας θα φτάσουν παντού… κάθε πύραυλος έχει μια διεύθυνση. Θα φτάσουμε σε κάθε ένα από τα μέλη της Χαμάς», τόνισε χαρακτηριστικά. «Τα μέλη της Χαμάς έχουν δύο επιλογές: Είτε να πεθάνουν στις θέσεις τους είτε να παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Θα εξαλείψουμε την οργάνωση της Χαμάς και θα διαλύσουμε όλες τις δυνατότητές της», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Εξετάζονται και άλλες επιλογές πέραν της χερσαίας εισβολής

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως εξετάζουν και άλλες επιλογές, εκτός από μια χερσαία επίθεση, καθώς προετοιμάζονται για «τα επόμενα στάδια του πολέμου» εναντίον της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όλοι μιλάνε για μια χερσαία επίθεση, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ χωρίς να κάνει διευκρινίσεις.

Στη Δυτική Όχθη κυριαρχεί ο φόβος για τα "αντίποινα" των Εβραίων

«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι έποικοι ανοίγουν εύκολα πυρ για να εκδικηθούν για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα», καταγγέλλει ο Φάραζ Μπεϊτάουι, στο χωριό του οποίου, όπως και παντού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι ζουν μέσα σε συνεχή φόβο.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.400 Ισραηλινών αλλά και πάνω από 2.750 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου τουλάχιστον 58 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.200 έχουν τραυματιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια περιοχή γεμάτη ισραηλινά σημεία ελέγχου και εβραϊκούς οικισμούς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στο Μπέιτα, το χωριό του Φάραζ Μπεϊτάουι, που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς, ένας νεαρός σκοτώθηκε την Κυριακή από τον ισραηλινό στρατό. Βίντεο δείχνει έναν στρατιώτη να πυροβολεί εναντίον του από μακριά.