ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιος ευθύνεται για το μακελειό στο νοσοκομείο στη Γάζα – Ποιος λέει ψέματα;

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιος ευθύνεται για το μακελειό στο νοσοκομείο στη Γάζα – Ποιος λέει ψέματα;
AP Photo

Ανάλυση για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα όπου υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί, ανάμεσά  τους και αρκετοί από τους 1.000 και πλέον ασθενείς.

Το βασικό ερώτημα του τελευταίου 24ωρου είναι το ποιος ευθύνεται για το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο χτυπήθηκε το βράδυ της Τρίτης (17/10) με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς. Το Ισραήλ επιρρίπτει τις ευθύνες στη Χαμάς, ενώ η Χαμάς «δείχνει» βομβαρδισμό από το Ισραήλ, με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, όπως και η Χαμάς, κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ για έγκλημα πολέμου και δολοφονία αμάχων, την ώρα που το Τελ Αβίβ κάνει λόγο για πύραυλο από την Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία, όμως, δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για το συμβάν.

Ο αναπληρωτής Κοσμήτορας ΣΣΕ και καθηγητής Πυρηνικής Φυσική & Στρατιωτικών Επιστημών, Θεόδωρος Λιόλιος, μιλώντας στο Mega ανέλυσε τα σενάρια το ποιος ευθύνεται για το μακελειό στο νοσοκομείο στη Γάζα.

Ο κ. Λιόλιος ξεκαθάρισε πως από όποια πλευρά και αν έφυγαν τα δολοφονικά πυρά, πρόκειται αναμφίβολα για ένα έγκλημα πολέμου. «Η έκρηξη έγινε μέσα σε ένα πάρκινγκ (του νοσοκομείου). Η οροφή του αυτοκινήτου – όπως τα δείχνουν οι φωτογραφίες που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα – δείχνει το οστικό κύμα που έχει περάσει από το σημείο κι δεν υπάρχει κρατήρας, κι αυτό το θεωρούμε δεδομένο μέχρι τώρα. Αν όμως αποκαλυφθεί κρατήρας, τότε το Ισραήλ λέει ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή, η έλλειψη ύπαρξης κρατήρα δείχνει ότι το βλήμα δεν έφτασε στο έδαφος και πως ό,τι συμβάν έγινε στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε στον αέρα.