Τελ Αβίβ: Η αιματηρή ιστορία ομηρείας του ξενοδοχείου Savoy και η «πόρνη» που έγινε ηρωίδα
ΚΟΣΜΟΣ

Τελ Αβίβ: Η αιματηρή ιστορία ομηρείας του ξενοδοχείου Savoy και η «πόρνη» που έγινε ηρωίδα

Η αραβοισραηλινή διένεξη, που κρατάει από το 1948 και την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, έχει πολλά αιματηρά επεισόδια. Ένα από αυτά, ήταν και αυτό της συγκλονιστικής περίπτωσης ομηρείας, στο ξενοδοχείο Savoy, κοντά στην παραλία του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για το ξενοδοχείο που σήμερα φιλοξενεί πολλούς δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο και στο οποίο βρέθηκε το Newsbomb.gr. 

6 Μαρτίου, 1975. Οκτώ Παλαιστίνιοι ξεκινούν ένα θαλάσσιο ταξίδι χωρίς επιστροφή, σε δύο πλωτά, κινούμενοι κρυφά τη νύχτα ξεκινώντας από την Τύρο του Λιβάνου. Προορισμός, η παραλία του Τελ Αβίβ και σκοπός της αποστολής τους να καταλάβουν την Όπερα της πόλης και να πιάσουν ομήρους, και στη συνέχεια να τους ανταλλάξουν με Παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Ωστόσο, μόλις φτάνουν στην παραλία, όχι μακριά από το κέντρο της ισραηλινής πρωτεύουσας, ένα περίπολο της αστυνομίας τους εντοπίζει να αποβιβάζονται. Ακολουθούν πυροβολισμοί και η μία σφαίρα χτυπάει τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί σε μια βάρκα. Ακολουθεί έκρηξη και η βάρκα καταστρέφεται.

Οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι έχουν προλάβει να αποβιβαστούν και εν μέσω πυρών, απαντούν ακόμα και με χειροβομβίδες κατά των αστυνομικών. Το σχέδιο δεν πάει καλά και οι επιλογές τους πια είναι ελάχιστες. Κοιτάνε γύρω τους και τελικά εισβάλουν στο μόνο φωτισμένο κτίριο της περιοχής, αυτό του ξενοδοχείου Savoy. Ο ρεσεψιονίστ και δύο πελάτες εκτελούνται κατά την είσοδό τους, τρεις άνθρωποι προλαβαίνουν να δραπετεύσουν, ωστόσο οι περισσότεροι, κυρίως αλλοδαποί ένοικοι του ξενοδοχείου, πιάνονται όμηροι, και οδηγούνται στην ταράτσα του κτιρίου.

Άμεσα σημαίνει συναγερμός σε όλη τη χώρα. Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις δεν αργούν να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο. Οι Παλαιστίνιοι τότε επανέρχονται στο αρχικό σχέδιο. Ζητούν την απελευθέρωση 20 ομοεθνών τους από τις ισραηλινές φυλακές μέσα σε 4 ώρες, αλλιώς θα αρχίσουν να εκτελούν τους ομήρους.

Τότε ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση μιας ομήρου, που ήξερε αραβικά, της Kochava Levy. Μόλις πέρσι, το 2022, η ιστορία της γίνεται μάλιστα ταινία και βραβεύεται σε φεστιβάλ. Η ίδια, αν και επέδειξε ιδιαίτερο ηρωισμό, σώζοντας με τη μεσολάβησή της έναν άνθρωπο, από την κοινή γνώμη χαρακτηρίστηκε τότε ως «πόρνη», διότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στο ξενοδοχείο με τον εραστή της…

Η Kochava Levy πέθανε στα 75 της, τρία χρόνια πριν την προβολή της ταινίας, ωστόσο οι κόρες της ήταν παρούσες στην πρεμιέρα. Με χαρά τους είδαν, ότι η μνήμη της μητέρας τους είχε πια αποκατασταθεί...

Δείτε το τρέιλερ:

Τελικά, το επόμενο πρωί, και ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα, επιλέγεται η λύση της εφόδου της ισραηλινής αντιτρομοκρατικής ομάδας. Ακολουθεί πραγματική μάχη και οι Παλαιστίνιοι πυροδοτούν εκρηκτικά, καταστρέφοντας μέρος του κτηρίου. Οι επτά από τους οκτώ ενόπλους σκοτώνονται και ο άλλος συλλαμβάνεται. Θα περάσει εννέα χρόνια στις φυλακές και τελικά θα απελευθερωθεί, στον πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Από την πλευρά των Ισραηλινών, σκοτώνονται τρεις στρατιωτικοί -ο ένας αξιωματικός- αλλά και ακόμη πέντε πελάτες του ξενοδοχείου. Διασώθηκαν οι άλλοι πέντε όμηροι και η μεσολαβητής. Ο εραστής της, τραυματίζεται.

Το ξενοδοχείο τελικά κατεδαφίζεται και κατασκευάζεται νέο, το 1987, με το ίδιο όνομα. Στην είσοδό του, έχει τοποθετηθεί μια αναμνηστική πλακέτα που θυμίζει τα αιματηρά γεγονότα.

savoy-pos-itan.jpg
Το ξενοδοχείο όπως ήταν τη δεκαετία του 1970
Το ξενοδοχείο σήμερα
Η θάλασσα από την οποία αποβιβάστηκαν οι Παλαιστίνιοι, λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο.

Το Newsbomb.gr φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο. Δείτε το βίντεο:

Το συμβάν απασχολεί ακόμα και σήμερα, όχι μόνο λόγω του πολέμου που ξέσπασε και της πρόσφατης ταινίας, αλλά και λόγω του ότι το 2012 οι παλαιστινιακές αρχές στη Ραμάλλα ανεγείρουν ένα μαυσωλείο στη μνήμη των πεσόντων ενόπλων, που συμπίπτει με την παράδοση των οστών τους από τις ισραηλινές αρχές, ως μια κίνηση καλής θέλησης.

Τον Απρίλιο του 2021 το θέμα ξαναέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς η Φατάχ με δημοσιεύσεις της που προκαλούν αντιδράσεις, αναδεικνύουν την επίθεση στο ξενοδοχείο Savoy ως ηρωική πράξη.

Διαβάστε επίσης

Έκκληση στο Νewsbomb.gr από τον Πανάγιο Τάφο: 1.000 Χριστιανοί «ταμπουρώθηκαν» σε εκκλησία της Γάζας

Δραματική προειδοποίηση Ραββίνου: «Αν πέσει το Ισραήλ από τη Χαμάς, η Ελλάδα είναι η επόμενη»

Ισραήλ: Η στιγμή που ρουκέτα έπεσε δίπλα στον δημοσιογράφο του Newsbomb.gr καταγράφηκε σε βίντεο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ