ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί επέλεξαν τον Τομ Έμερ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί επέλεξαν τον Τομ Έμερ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων
AP.

Τρίτη προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλής.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέλεξαν τον Τομ Έμερ ως υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο υποψήφιος πρέπει να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής, μέσω ψηφοφορίας. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν, προκειμένου να προσπαθήσουν να διορίσουν νέο Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα πρέπει να επιτύχει το –φαινομενικά αδύνατο– έργο της ενοποίησης της πλειοψηφίας του κόμματος, μετά την καθαίρεση του Κέβιν ΜακΚάρθι, την 3η Οκτωβρίου, ενώ, τη 13η Οκτωβρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν τον βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν για το αξίωμα. Ωστόσο, απέτυχε να εκλεγεί Πρόεδρος.

Ο βουλευτής της Λουιζιάνα, Στιβ Σκαλίζ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών, είχε εξασφαλίσει άτυπα σε ψηφοφορία το χρίσμα του κόμματος. Ωστόσο, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη (217 ψήφοι), εξαιτίας των αδελφοκτόνων συγκρούσεων μεταξύ των λεγόμενων μετριοπαθών και των «τραμπικών» στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ο Έμερ από τη Μινεσότα πέρασε μπροστά, ως ο πρώτος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στα ψηφοδέλτια του πρώτου γύρου και έδωσε «μάχη» με τον Μάικ Τζόνσον από τη Λουιζιάνα.

Σχετικές ειδήσεις