ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Εφιαλτικές εικόνες στα νοσοκομεία - Χειρουργεία χωρίς αναισθητικό υπό το φως κινητών τηλεφώνων

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας
Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας
ΑΡ

Τα νοσοκομεία στη Γάζα παύουν να λειτουργούν καθώς το νερό και τα καύσιμα τελειώνουν, ενώ οι σκηνές από τα κτήρια που λειτουργούν και ως καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό ειναι εφιαλτικές

Τα νοσοκομεία στη Γάζα παύουν να λειτουργούν επειδή τελειώνουν από νερό και καύσιμα για γεννήτριες, ενώ κατακλύζονται από τεράστιους αριθμούς θυμάτων και αμάχων που αναζητούν καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Οι γιατροί λένε ότι ορισμένοι γιατροί αναγκάστηκαν να χειρουργήσουν χωρίς αναισθησία και χρησιμοποιώντας ξύδι αντί για αντισηπτικό.

Γιατροί, διαχειριστές υγείας και διεθνείς οργανισμοί βοήθειας περιγράφουν εφιαλτικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών που αναγκάζονται να χειρουργήσουν με ελάχιστη ή καθόλου αναισθησία, ή υπό το φως των κινητών τηλεφώνων, και χρησιμοποιώντας ξύδι σε ορισμένες περιπτώσεις αντί για αντισηπτικό.

Τα νοσοκομεία της Γάζας δεν κατακλύζονται μόνο από χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά τραύματα από τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, είναι επίσης γεμάτα με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την περίθαλψη των τραυματιών.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 20 νοσοκομεία στη βόρεια και κεντρική Γάζα, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας, κλήθηκαν να εκκενωθούν από τον ισραηλινό στρατό – μια εντολή που οι γιατροί λένε ότι είναι αδύνατο να εκτελεστεί.

«Καταναλώνουμε σε μια μέρα ό,τι καταναλώναμε σε ένα μήνα»

«Δεν έχουμε καύσιμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες και αυτοί που επηρεάζονται πρώτα είναι οι χειρουργικές αίθουσες, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και τα επείγοντα», δήλωσε ο Δρ Μεντχάτ Αμπάς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

«Έχουμε μαζικά θύματα στα νοσοκομεία που ασχολούνται με χειρουργικά περιστατικά. Το πρόβλημα είναι ότι το προσωπικό έχει εξαντληθεί και δεν έχουμε ιατρικές προμήθειες. Καταναλώνουμε σε μια μέρα ό,τι καταναλώναμε σε ένα μήνα». «Χειρουργούμε ασθενείς στους διαδρόμους των νοσοκομείων», λέει ο Αμπάς. «Τους χειρουργούμε στο έδαφος υπό το φως των κινητών τηλεφώνων και μερικοί από αυτούς χειρουργούνται χωρίς αναισθησία».

Περιορισμένες ποσότητες ιατρικών προμηθειών έχουν επιτραπεί στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας τις τελευταίες ημέρες, αλλά το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει τη διανομή τους στο βορρά, όπου βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να εκκενωθεί ολόκληρο το βόρειο μισό της Γάζας πριν από μια προγραμματισμένη χερσαία επίθεση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι δεν κατέστη δυνατή η διανομή καυσίμων ή ιατρικών υλικών στο βορρά λόγω έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας. Κανένα νέο καύσιμο δεν έχει επιτραπεί στη Γάζα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να αργοπεθαίνουν οι γεννήτριες νοσοκομείων καθώς και οι μονάδες αφαλάτωσης και άντλησης που είναι απαραίτητες για το σύστημα ύδρευσης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν αισιόδοξοι ότι τα καύσιμα θα περιλαμβάνονταν τελικά στις νηοπομπές βοήθειας που περνούσαν από την Αίγυπτο, αλλά το βράδυ της Τρίτης ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ντανιέλ Χαγκάρι ήταν ανένδοτος. «Τα καύσιμα δεν θα εισέλθουν στη Γάζα καθώς η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για τις επιχειρησιακές της ανάγκες», είπε ο Χαγκάρι. «Εάν χρειαστεί, η Χαμάς μπορεί να επιστρέψει τα καύσιμα που έκλεψε από την UNRWA [την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες] και να τα δώσει στα νοσοκομεία».

Τραυματίες στο πάτωμα, πάνω σε χαρτόνια

Βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη δείχνει το ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα σε πλήρη συσκότιση μετά την κατάρρευση των γεννητριών, με μοναδικό φωτισμό από τα κινητά τηλέφωνα. Ο Aμπάς είπε ότι οι ασθενείς από το νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε με κονδύλια από την κυβέρνηση της Ινδονησίας το 2016, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα το οποίο ήταν ήδη πολύ υπερπλήρες.

Ένας καθηγητής νοσηλευτικής εκεί είπε: «Το νοσοκομείο Σίφα δεν είναι πια νοσοκομείο. Παντού οι άνθρωποι ξαπλώνουν στο πάτωμα πάνω σε στρώματα ή χαρτόνια, για να βρουν καταφύγιο και ασφάλεια. Μόνο η είσοδος για τα ασθενοφόρα μένει ελεύθερη.

«Τα τμήματα και οι θάλαμοι είναι παντού γεμάτα με παιδιά να τρέχουν τριγύρω. Οι νοσοκόμες είναι εξαντλημένες. Ένας συνάδελφος εργάζεται 24 ώρες. Δεν μπορούμε να δώσουμε εξιτήριο σε ασθενείς καθώς φοβούνται μην τους βομβαρδίσουν ξανά και δεν ξέρουν πού να πάνε». Ο καθηγητής, όπως και πολλοί γιατροί της Γάζας, δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί το όνομά τους, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν γίνει στόχος αεροπορικών επιδρομών. Μέχρι στιγμής 55 γιατροί φέρονται να έχουν σκοτωθεί.

«Ορισμένες από τις εγκαταστάσεις που περιμένουν προμήθειες και καύσιμα του ΠΟΥ στη βόρεια Γάζα περιλαμβάνουν το νοσοκομείο αλ-Σίφα, όπου η πληρότητα των κρεβατιών είναι ήδη κοντά στο 150%,» δήλωσε ο ΠΟΥ την Τρίτη. «Χθες το βράδυ, το νοσοκομείο της Ινδονησίας αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες λόγω έλλειψης καυσίμων και τώρα λειτουργεί με περιορισμένη λειτουργικότητα. Το νοσοκομείο Τουρκικής Φιλίας, το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, παραμένει εν μέρει λειτουργικό λόγω έλλειψης καυσίμων, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 2.000 καρκινοπαθείς».

«Ο ΠΟΥ μας έδωσε εκπαίδευση στη διαχείριση μαζικών ατυχημάτων», είπε ο Μοχάμεντ Γκουνέιμ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο αλ-Σίφα. «Αλλά δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο στον κόσμο, ο ΠΟΥ ή οποιοδήποτε άλλο, που να μπορεί να χειριστεί τέτοια κλίμακα απωλειών».

Η Σαλάαμ, μια σύμβουλος χειρουργός, είπε ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με το δίλημμα δύο ασθενών που χρειάζονταν χώρο σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Έπρεπε να δώσουμε προτεραιότητα μεταξύ των δύο για να δούμε ποιον από αυτούς θα πάμε στη ΜΕΘ», είπε. «Σε αυτές τις καταστάσεις, δεν παίρνουμε πρώτα τα πιο κρίσιμα, παίρνουμε αυτόν με μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».

Θέμα χρόνου να εξαπλωθεί η χολέρα και ο τύφος

Η Tάνια Χασάν, μια Καναδή εντατικολόγος που βοηθά στη λειτουργία ενός δυτικού δικτύου υποστήριξης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Γάζα, είπε ότι το ένα τρίτο των νοσοκομείων στην επικράτεια είχε πάψει να λειτουργούν. «Είτε έχουν πληγεί άμεσα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ή βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται με βομβαρδισμούς και ως εκ τούτου χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο μέσα σε νοσοκομεία, κλείνοντας τους διαδρόμους, κλείνοντας τις εισόδους ή μοιράζονται περιορισμένο αριθμό τουαλετών», λέει.

«Μιλάμε για εκατοντάδες ανθρώπους που μοιράζονται μια τουαλέτα και ζουν στους διαδρόμους και αυτό προφανώς έχει συνέπειες στην υγιεινή, την υγιεινή και τη λειτουργία των νοσοκομείων».

Μερικοί γιατροί της Γάζας είπαν ότι είχαν καταφύγει στη χρήση ξιδιού ως αντισηπτικού. Ένα άλλο μέλος της δυτικής ομάδας υποστήριξης, ο Oμαρ Αμπντέλ Μανάν, παιδονευρολόγος στο νοσοκομείο παίδων Great Ormond Street στο Λονδίνο, είπε: «Οι γιατροί στο έδαφος χρησιμοποιούν ελάχιστη αναισθησία για να μπορούν να κάνουν οικονομία σε αυτό». «Χρησιμοποιούν ξανά χειρουργικά γάντια και εξοπλισμό, καθώς δεν μπορούν να αποστειρωθούν σωστά λόγω έλλειψης νερού. Μολυσματικές ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά αρχίζουν να εξαπλώνονται. Είναι θέμα χρόνου να δούμε χολέρα και τύφο» πρόσθέτει

Εμπειρογνώμονες από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) επισκέφτηκαν νοσοκομεία στη Γάζα την Τρίτη και επιβεβαίωσαν τις άμεσες αναφορές των γιατρών επί τόπου. «Αυτό που περιγράφουν ότι βλέπουν είναι θάνατος, καταστροφή και εκτοπισμός σε εκπληκτικό επίπεδο», δήλωσε ο Ματ Μόρις, εκπρόσωπος του ICRC. «Οι άνθρωποι κοιμούνται στα κλιμακοστάσια των νοσοκομείων. Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πού αλλού να πάνε και αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία. Οι ομάδες μας ένιωσαν τους τοίχους του κτηρίου να τρέμουν από εκρήξεις στην περιοχή».

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι πολύ σαφές ότι τα νοσοκομεία είναι ειδικά προστατευμένες εγκαταστάσεις», προσθέτει. «Για να το θέσουμε ξεκάθαρα: κανένας ασθενής δεν πρέπει ποτέ να σκοτώνεται ενώ είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Κανένας γιατρός, νοσηλευτής ή οποιοσδήποτε ιατρός δεν πρέπει ποτέ να πεθάνει σε μια έκρηξη ενώ εργάζεται για να σώσει ζωές».

Guardian