ΚΟΣΜΟΣ

Bασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας: «Η σιωπή της Δύσης είναι εκκωφαντική στο δράμα των Παλαιστινίων»

H βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας
H βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας
ΑΡ

Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κατηγόρησε τους δυτικούς ηγέτες για «καταφατικά διπλά μέτρα και σταθμά» επειδή απέτυχαν να καταδικάσουν τους θανάτους αμάχων κάτω από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Χαμάς απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Άραβων ηγετών.

Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κατηγορεί τη Δύση για «διπλά μέτρα και σταθμά» καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα. Μιλώντας στην Κρίστιαν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη, η Ράνια είπε: «Οι άνθρωποι σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, είμαστε απλώς σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την αντίδραση του κόσμου σε αυτήν την καταστροφή που εκτυλίσσεται. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είδαμε ένα κραυγαλέο διπλό πρότυπο στον κόσμο.

Την 7η Οκτωβρίου, ο κόσμος στάθηκε αμέσως και κατηγορηματικά στο πλευρό του Ισραήλ και του δικαιώματός του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και καταδίκασε την επίθεση που συνέβη… αλλά αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι σιωπή στον κόσμο». είπε στο CNN.

Το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παράκτιο θύλακα, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας πάνω από 200 ομήρους, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Άμυνας. Η πολιορκία είχε ως αποτέλεσμα ανελέητες αεροπορικές επιδρομές στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και αποκλεισμό ζωτικών προμηθειών -συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και νερού- σε ολόκληρο τον πληθυσμό της απομονωμένης λωρίδας.

«Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που υπάρχει τέτοιος ανθρώπινος πόνος και ο κόσμος δεν ζητά καν κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε η βασίλισσα Ράνια. «Έτσι η σιωπή είναι εκκωφαντική – και για πολλούς στην περιοχή μας, κάνει τον δυτικό κόσμο συνένοχο».

«Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις μια οικογένεια, μια ολόκληρη οικογένεια, υπό την απειλή όπλου, αλλά είναι εντάξει να τους βομβαρδίζεις μέχρι θανάτου; Θέλω να πω, υπάρχει ένα κραυγαλέο διπλό πρότυπο εδώ», είπε. «Είναι απλά σοκαριστικό για τον αραβικό κόσμο».

Τα τελευταία στοιχεία από το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα σε περισσότερους από 5.000, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 2.000 παιδιά. Τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν επίσης σκοτωθεί. Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει τρομοκράτες της Χαμάς και έχει κατηγορήσει την οργάνωση ότι κρύβεται πίσω από μη στρατιωτικές υποδομές.

«Ως μαμά, έχουμε δει παλαιστίνιες μητέρες που πρέπει να γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους στα χέρια τους γιατί οι πιθανότητες να πεθάνουν με βόμβα, να γίνουν πτώματα είναι τόσο μεγάλες», είπε η Ράνια. «Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι οι παλαιστίνιες μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους όσο κάθε άλλη μητέρα στον κόσμο».

Αυξανόμενη απογοήτευση με τη Δύση

Οι Άραβες ηγέτες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την αντιληπτή απροθυμία των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη νίκη του Ισραήλ. Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Παλαιστινιακή Αρχή αποχώρησαν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στην Ιορδανία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουάσιγκτον, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, παρέμεινε σταθερή στην υποστήριξή της στα αντίποινα στη Γάζα από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και έχει αντικρούσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. «Δεν μιλάμε για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τις Στρατηγικές Επικοινωνίες Τζον Κίρμπι.

«Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύουμε ότι είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν να ακολουθήσουν την ηγεσία της Χαμάς, θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε ή θα τους παρέχουμε περισσότερη βοήθεια για την ασφάλεια».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστούν οι «ανθρωπιστικές παύσεις», αλλά απέφυγε αναγκαστικά τη φράση «κατάπαυση του πυρός».

Εν τω μεταξύ αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ προτρέπει τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Γάζας να μετακινηθούν νότια πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση. Ο εξαναγκασμός αμάχων της Γάζας να μετεγκατασταθούν ισοδυναμεί με «έγκλημα πολέμου», δήλωσε το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Οι Ιορδανοί και Αιγύπτιοι ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν τελικά να απωθηθούν από τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, αντίστοιχα, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε πόλεμο. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο εκτοπισμός Παλαιστινίων στην Ιορδανία και την Αίγυπτο θα ήταν μια «κόκκινη γραμμή» και είπε ότι ούτε η Ιορδανία ούτε η Αίγυπτος θα δεχτούν πρόσφυγες από τη Γάζα.