ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αναφορές για νέο χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Γάζα: Αναφορές για νέο χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο βομβαρδισμός της Γάζας

Υπάρχουν πολλές αναφορές σήμερα που υποστηρίζουν ότι μια δεύτερη έκρηξη έπληξε την περιοχή Τζαμπαλίγια της Γάζας. Η Χαμάς κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς.

Σύμφωνα με το SkyNews το υπουργείο Εσωτερικών που διευθύνεται από τη Χαμάς μοιράστηκε φωτογραφίες στο Telegram που φαίνεται να δείχνουν εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης να αναζητούν επιζώντες κοντά στον κυκλικό κόμβο των Μαρτύρων al Falluja.

Χθες, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια καταστράφηκε από ισραηλινή επίθεση, με αξιωματούχους του νοσοκομείου της Ινδονησίας στη Γάζα να δηλώνουν ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και άλλοι 150 τραυματίστηκαν.


Το Ισραήλ δήλωσε ότι το χθεσινό χτύπημα είχε στόχο και σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς ονόματι Ιμπραήμ Μπιάρι - έναν από τους ηγέτες που θεωρεί ότι ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεκάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον νέο βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, μετά τη χθεσινή, πολύνεκρη επίθεση.

Σύμφωνα με το υπουργείο υπάρχουν «δεκάδες μάρτυρες (σ.σ. νεκροί) και τραυματίες» από τον σημερινό βομβαρδισμό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου αφήνουν να εννοηθεί ότι από τον νέο βομβαρδισμό προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές.

Η διάβαση της Ράφα θα ανοίξει ξανά αύριο για τους κατόχους ξένων διαβατηρίων

Εβδομήντα έξι Παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων πέρασαν σήμερα στην Αίγυπτο μέσω της διάβασης της Ράφα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μέχρι τις 16.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), 76 τραυματισμένοι Παλαιστίνοι, επιβαίνοντες σε ασθενοφόρα και 335 άτομα που διαθέτουν ξένα διαβατήρια και επέβαιναν σε έξι λεωφορεία» πέρασαν στο αιγυπτιακό έδαφος, ανέφερε ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος που μίλησε τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ισμαηλία.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι άνοιξαν εκτάκτως τη διάβαση ώστε να περάσουν περίπου 90 Παλαιστίνιοι τραυματίες και 545 αλλοδαποί. Μεταξύ των κατόχων ξένων διαβατηρίων που έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν και μια ομάδα 5 Γάλλων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας ώστε όλοι οι συμπατριώτες μας και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να βγουν από τη Γάζα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για συνολικά 50 Γάλλους υπηκόους και τα μέλη των οικογενειών τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι μεταξύ των 545 ήταν και τέσσερις Ιταλοί. «Μόλις μίλησα μαζί τους, είναι κουρασμένοι αλλά καλά στην υγεία τους. Τους βοηθά ο Ιταλός πρόξενος στο Κάιρο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την απομάκρυνση και όλων των υπολοίπων», πρόσθεσε.

Μια διπλωματική πηγή που έχει γνώση των σχεδίων του Καΐρου είπε ότι περίπου 7.500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα φύγουν από τη Γάζα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα μπορέσουν να αναχωρήσουν αεροπορικώς από την Αίγυπτο από το αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς. Άλλοι διπλωμάτες όμως είπαν ότι οι αλλοδαποί θα ταξιδέψουν οδικώς στο Κάιρο και θα φύγουν για τις χώρες τους από εκεί.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου, την οποία επικαλείται το AFP, ανέφερε ότι η διάβαση θα ανοίξει ξανά αύριο για να περάσουν «περισσότεροι αλλοδαποί και άτομα με διπλή υπηκοότητα».

Σε μια λίστα των κατόχων ξένων διαβατηρίων που αναρτήθηκε στο Facebook νωρίτερα υπάρχουν άνθρωποι από πολλές χώρες, όπως από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ινδονησία, την Αυστραλία, την Τσεχία και τη Φινλανδία. Κάποιοι είναι εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Μια πηγή που γνωρίζει τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες μουσουλμανικών χωρών ενώ οι πολίτες άλλων χωρών θα φύγουν με αλφαβητική σειρά.

Μεταξύ των πρώτων που θα φύγουν είναι δύο Φιλιππινέζοι γιατροί, εργαζόμενοι στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ανέφερε η Μανίλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είπε εξάλλου ότι η χώρα του διαπραγματεύεται την έξοδο των Τούρκων πολιτών.