ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το σχέδιο για ελληνικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το σχέδιο για ελληνικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα
AP.

Το ελληνικό σχέδιο και οι δεδομένες δυσκολίες, αφού ο διάδρομος βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας παραμένει δύσβατος.

Σε δύο ημέρες, συμπληρώνεται ένας μήνας από το «ξέσπασμα» του πολέμου στο Ισραήλ, μετά την αιφνίδια επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου.

Τόσο όσον αφορά τις εμπόλεμες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, όσο και άλλα κρίσιμα θέματα της διεθνούς σκηνής (κορονοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία, πλαφόν στο φυσικό αέριο κ.ά.), η Αθήνα προσπαθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ωστόσο, το εγχείρημα της διασφάλισης των όρων για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη δοκιμαζόμενη Λωρίδα της Γάζας είναι ίσως το δυσκολότερο και πλέον σύνθετο. Η κυβέρνηση, μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας, εργάζεται συστηματικά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με βασικούς συνομιλητές την Ουάσινγκτον και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή».

Το –υπό συζήτηση– σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης με τελικό προορισμό το λιμάνι της Γάζας, μέσω της διαμόρφωσης των απαιτούμενων «όρων» και «εγγυήσεων» ασφαλείας.

Ο ρόλος – «κλειδί» της Ιερουσαλήμ

Το λιμάνι της Γάζας αποτελεί εμπόλεμη ζώνη που ουσιαστικά ελέγχεται από το Ισραήλ. Όσο για τις εγγυήσεις ασφαλείας, μπορούν να τις παράσχουν μονάχα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που διαθέτουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, «αποδυναμώνοντας» παράλληλα την ανάγκη για εμπλοκή στην αποστολή και ελληνικού πλοίου.

Πέραν των συνεννοήσεων με τους δύο ανωτέρω παράγοντες, η Αθήνα και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών που χειρίζεται το θέμα, συνομιλεί και με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς θα διαδραματίσει ρόλο στη διάθεση της όποιας βοήθειας, ενώ, μένει να απαντηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων πώς αυτή θα φυλάσσεται ώστε να μην καταλήγει στη Χαμάς.

Οι διαβουλεύσεις, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθιστούν αβέβαιο τον χρονικό ορίζοντα αλλά και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή από ελληνικής πλευράς, στην οποία η Αθήνα επιθυμεί να περιλαμβάνεται πρωτίστως φαρμακευτική βοήθεια –καθώς είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας– αλλά και τρόφιμα και είδη ανάγκης.

Το «σχέδιο Β» για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Μάλιστα, ακριβώς λόγω των δυσκολιών, ως «σχέδιο Β» εξετάζεται η μεταφορά της βοήθειας μέσω της Αιγύπτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφές ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να μη διαδραματίζει ρόλο «παρατηρητή» στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές, αλλά και «ισορροπημένη» στάση αρχών.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Σχετικές ειδήσεις