ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Γερμανοί δημοσιογράφοι «απειλήθηκαν» από ισραηλινά στρατεύματα

Koρυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
Koρυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
ΑΡ

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη απείλησαν και έθεσαν υπό κράτηση ομάδα δημοσιογράφων του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, μετέδωσε το δίκτυο.

Ο ανταποκριτής του ARD Γιαν-Κρίστοφ Κίτσλερ επέστρεφε από μια συνέντευξη συνοδευόμενος από έναν παλαιστίνιο καθώς και από έναν γερμανό εργαζόμενους του δικτύου, όταν τους σταμάτησαν ισραηλινοί στρατιώτες νότια της Χεβρώνας, σύμφωνα με το ARD.

Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν εξαιρετικά επιθετικά προς τους δημοσιογράφους και σκόπευσαν επανειλημμένα με τα όπλα τους το όχημα της ομάδας, μετέδωσε το ARD. Η Βαυαρική Ραδιοφωνία (Bavarian Rundfunk), ραδιοσταθμός που είναι μέλος του ARD και εξασφαλίζει τη λειτουργία του στούντιο του δικτύου στο Τελ Αβίβ, περιέγραψε το επεισόδιο ως επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα των δημοσιογράφων του ARD έκανε ρεπορτάζ για τη βία από σκληροπυρηνικούς εβραίους εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι στρατιώτες μάς απείλησαν με τα όλα τους και μας ρώτησαν αν είμαστε εβραίοι. Ο συνάδελφός μας καθυβρίσθηκε ως προδότης», είπε ο Κίτσλερ, ο ανταποκριτής του ARD. Πρόσθεσε πως η κατάσταση αμβλύνθηκε μόνον έπειτα από περισσότερο από μία ώρα, αφού έφθασαν επιτόπου άλλοι στρατιώτες και αστυνομικοί.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ζητούν συγγνώμη για την όποια αναστάτωση προκλήθηκε», δήλωσαν σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο οι IDF, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το επεισόδιο. Οι IDF ανέφεραν ότι «οι ενέργειες των στρατιωτών εξετάζονται και επαναλαμβάνονται τα πρωτόκολλα», αν και στη δήλωση δεν διευκρινίζεται αν οι IDF αντιτίθενται σε τέτοιες ενέργειες ή αν παραβιάσθηκαν πρωτόκολλα.

Η Ένωση Ξένου Τύπου στο Ισραήλ είχε καλέσει στα τέλη Οκτωβρίου τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράρων και είχε διαμαρτυρηθεί για δύο επεισόδια στη Δυτική Όχθη, κατά τα οποία στρατιώτες παρενόχλησαν δημοσιογράφους, καθώς και για άλλο ένα επεισόδιο κατά το οποίο δημοσιογράφοι του ARD είχαν τεθεί υπό κράτηση από στρατιώτες για δύο ώρες ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τη βία εποίκων κοντά στο Καουάουις.

«Αυτό είναι για εμάς το δεύτερο επεισόδιο μέσα σε μία εβδομάδα. Η ομάδα μας δήλωσε σαφώς την ταυτότητά της ως διαπιστευμένων αντιπροσώπων του Τύπου και ήταν πολύ μακριά από περιοχές στρατιωτικής ασφαλείας», δήλωσε ο επικεφαλής του στούντιο του ARD στο Τελ Αβίβ Κρίστιαν Λίμπερτ. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις ενέργειες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ