ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ: Τι θα γίνει όταν τελειώσει ο πόλεμος; Η επόμενη ημέρα στη Γάζα και το σχέδιο Νετανιάχου

Aνησυχία για την επόμενη ημέρα του πολέμου
Aνησυχία για την επόμενη ημέρα του πολέμου
ΑΡ

Ένα μήνα μετα την έναρξη του πολέμου Ισραληλ-Χαμάς και χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για την επόμενη ημέρα

Η παραδοχή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο ABC News ότι το Ισραήλ «θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα για «απροσδιόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου, είναι η πρώτη φορά που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκαλύπτει τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του.

Η συνέντευξή του έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για το τι θα συμβεί όταν –ή ίσως εάν– το Ισραήλ πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς στη Γάζα. Ο Aμίρ Τιμπόν, γράφοντας στη Ha'aretz - μια εφημερίδα που ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου - αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την έλλειψη στρατηγικής εξόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ρώτησε σχετικά μέλη της κυβέρνησης κατά την τελευταία του επίσκεψη, γράφει ο αρθρογράφος, αλλά έλαβε την εντύπωση ότι «το θέμα μόλις έχει αρχίζει να συζητάται». Φαίνεται προφανές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ότι ο ισραηλινός στρατός θα αστυνομεύσει και πάλι τη Λωρίδα της Γάζας, 18 χρόνια μετά την αποχώρησή του.

Όμως, εκτός από τα πιο ακραία στοιχεία της κυβέρνησης Νετανιάχου - που θα ήθελαν να δουν Εβραίους εποίκους να ζουν και πάλι στη Λωρίδα της Γάζας -δεν υπάρχει επιθυμία στο Ισραήλ για μια μόνιμη επιστροφή σε έναν τόπο που κατά την άποψη των περισσότερων πολιτών δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο προβλήματα για το Τελ Αβίβ.

Το ποιος θα καταλήξει να διευθύνει τη Γάζα μακροπρόθεσμα - η Παλαιστινιακή Αρχή, ο ΟΗΕ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Αράβων- προς το παρόν παραμένει άγνωστο και οι εικασίες δίνουν και παίρνουν.