ΚΟΣΜΟΣ

Aljazeera: Πώς θα ήταν η πόλη σας, αν ήταν η βομβαρδισμένη Γάζα

Aljazeera: Πώς θα ήταν η πόλη σας, αν ήταν η βομβαρδισμένη Γάζα
AP

Το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας,  που ισοδυναμεί με δύο πυρηνικές βόμβες που προσγειώνονται σε μια περιοχή όσο το Λονδίνο

Το μέγεθος της καταστροφής της Γάζας, έναν και πλέον μήνα από την έναρξη της σύγκρουσης Χαμάς - Ισραήλ επιχειρεί να αποτυπώσει το AlJazeera, με μία σειρά χαρτών που την τοποθετούν σε μερικές από τις πιο γνωστές πόλεις του κόσμου, δείχνοντας πού θα βρίσκονταν οι κατεστραμμένες περιοχές.

Το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει μέγεθος μόλις 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό ισοδυναμεί με δύο πυρηνικές βόμβες που προσγειώνονται σε μια περιοχή όσο το Λονδίνο.

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων των ζημιών καλύπτειτην περίοδο από 7 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου.

Η Γάζα σήμερα

πηγή: Aljazeera

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική

Το Γιοχάνεσμπουργκ, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής. Στα περίχωρά του βρίσκεται το Soweto, συντομογραφία του "South Western Townships", το οποίο ήταν το επίκεντρο του αγώνα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στις δεκαετίες του 1980 και του '90. Με μια αστική περιοχή περίπου 3.357 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Πόλη του Χρυσού είναι περίπου εννέα φορές μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας θα είναι η απόσταση μεταξύ του Soweto και του διεθνούς αεροδρομίου, και το πλάτος της περίπου η απόσταση μεταξύ Braamfontein και Rosebank.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες είναι μια παραθαλάσσια πόλη που εκτείνεται σε μια έκταση 203 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου το μισό μέγεθος της Γάζας.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει περίπου το ίδιο μήκος με το μήκος από τον Οβελίσκο μέχρι τον αυτοκινητόδρομο του Προέδρου Περόν, και τόσο πλάτος όσο από το Ελ Τζαγκέλ μέχρι την Τουρντέρα.

Για να βάλετε κάποια ορόσημα σε προοπτική:

  • Το Estadio Mas Monumental θα ήταν στη Ράφα
  • Ο ποταμός Matanza θα διέτρεχε το Khan Younis
  • Η περιοχή Esteban Echeverria θα ήταν στη Βόρεια Γάζα

Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες

Η Πόλη των Άγγελων βρίσκεται στη Νότια Καλιφόρνια, σε μία έκταση 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 3,5 φορές το μέγεθος της Γάζας.

Το μήκος της Γάζας είναι περίπου η απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (LAX) στο San Bernardino και τόσο πλάτος όσο από το Μπέβερλι Χιλς στο Δυτικό Χόλιγουντ.

  • Το διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες θα βρίσκεται στη διάβαση της Ράφα
  • Το Beverly Hills θα ήταν στο Khan Younis
  • Η προβλήτα Santa Monica θα ήταν στη Ράφα

Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες

Η Νέα Υόρκη, κοινώς γνωστή ως Big Apple, περιλαμβάνει πέντε δήμους και καλύπτει μια έκταση περίπου 778 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθιστώντας τη διπλάσιο μέγεθος από τη Γάζα.

Η Γάζα έχει περίπου το ίδιο μήκος με την απόσταση μεταξύ του Bay Ridge και του Yonkers και είναι περίπου διπλάσιο από το Μανχάταν.

Για να βάλετε κάποια ορόσημα σε προοπτική:

  • Το Yankee Stadium θα ήταν στο Deir el-Balah
  • Το Empire State Building θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Γάζας
  • Το Άγαλμα της Ελευθερίας θα βρίσκεται στη γειτονιά Shujaiya της πόλης της Γάζας

Βερολίνο, Γερμανία

Η πόλη των περίπου 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων καλύπτει μια έκταση 892 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου διπλάσια από το μέγεθος της Γάζας.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει περίπου το ίδιο μήκος με αυτό από το Kladow έως το Fredersdorf-Vogelsdorf και το ίδιο πλάτος με το Kreuzberg έως το Gesundbrunnen.

  • Το δάσος Grunewald θα ήταν στο Khan Younis
  • Η Πύλη του Βρανδεμβούργου θα ήταν στο Deir el-Balah
  • Το Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου θα βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Deir el-Balah

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτείνεται σε 1.572 τετραγωνικά χιλιομέτρα, καθιστώντας το περίπου τέσσερις φορές το μέγεθος της Γάζας.

Το μήκος της Γάζας είναι περίπου η ίδια απόσταση με το αεροδρόμιο Heathrow στο αεροδρόμιο City του Λονδίνου. Η Γάζα έχει πλάτος περίπου όσο από το Kensington στο Brixton.

  • Το αεροδρόμιο Heathrow θα ήταν στο Beit Lahiya
  • Το Big Ben θα ήταν στο Deir el-Balah
  • Ο Γκρίνουιτς θα ήταν στο Χαν Γιούνις

Ρώμη, Ιταλία

Η πόλη, η οποία είναι άνω των 2.700 ετών, εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 1.285 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθιστώντας την 3,5 φορές το μέγεθος της Γάζας.

Όλο το μήκος της Γάζας θα χωρούσε στην απόσταση μεταξύ του αεροδρομίου Fiumicino και του Tivoli και το πλάτος της θα ήταν από τη Φοντάνα ντι Τρέβι έως το αεροδρόμιο Urbe της Ρώμης.

  • Το Κολοσσαίο θα ήταν κατά μήκος του Ουάντι Γάζα
  • Η πόλη του Βατικανού θα βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat
  • Το αεροδρόμιο Fiumicino θα ήταν στη Ράφα