ΚΟΣΜΟΣ

Γιατρός στο Αλ Σίφα: Το Ισραήλ δεν βρήκε τίποτα στο νοσοκομείο - Τελειώνουν τρόφιμα και νερό

Γιατρός στο Αλ Σίφα: Το Ισραήλ δεν βρήκε τίποτα στο νοσοκομείο - Τελειώνουν τρόφιμα και νερό
AP

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η Χαμάς έχει κέντρο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο, έναν ισχυρισμό που η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών αρνείται. 

Γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν βρήκαν τίποτα» κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησαν στο νοσοκομείο, ενώ σημείωσε πως τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν.

Ο γιατρός Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι μίλησε τηλεφωνικά στο Reuters και ανέφερε ότι, παρά τις «δύσκολες» συνθήκες στο νοσοκομείο, δεν έχουν πεθάνει μωρά εκεί αφότου εισήλθε ο ισραηλινός στρατός σε αυτό προχθές, Τετάρτη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η Χαμάς έχει κέντρο διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο, έναν ισχυρισμό που η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών αρνείται. Το Reuters δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει την κατάσταση στο νοσοκομείο από ανεξάρτητη πηγή.

«Είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση, εδώ τα ισραηλινά άρματα μάχης και οι Ισραηλινοί στρατιώτες μετακινούνται μέσα στην περιοχή του νοσοκομείου, σε όλο το νοσοκομείο», δήλωσε ο Μοχαλαλάτι, χειρουργός που σπούδασε στο Κάιρο και εκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Πυροβολούν όλη την ώρα, όλες τις περιοχές».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ανακάλυψε μια υπόγεια σήραγγα της Χαμάς και ένα όχημα με όπλα στο συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Δημοσιοποίησε επίσης βίντεο και φωτογραφίες για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Μοχαλαλάτι είπε: «Δεν βρήκαν τίποτα. Δεν συνάντησαν την παραμικρή αντίσταση. Ούτε ένας πυροβολισμός εναντίον τους μέσα στην περιοχή του νοσοκομείου».

Το νοσοκομείο, γεμάτο ασθενείς και εκτοπισμένους, που πασχίζει να συνεχίσει τη λειτουργία του, έχει γίνει επίκεντρο παγκόσμιας ανησυχίας.

Ο Μοχαλαλάτι δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός έδωσε κάποιες προμήθειες αφότου εισέβαλε στο νοσοκομείο αλλά αυτές είναι ανεπαρκείς.

«Αυτό που συνέβη είναι πως ο κόσμος, εμάς μας τελειώνουν τα τρόφιμα, μας τελείωσε το πόσιμο νερό», είπε ο Μοχαλαλάτι. «Και στη συνέχεια, έκαναν διευθετήσεις για λίγα, μόνο λίγα τρόφιμα και νερό, που είναι πολύ, πολύ ελάχιστα, που δεν καλύπτουν, ίσως το 40% του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ γύρω».

Ο δρ Μοχάμεντ Ταμπάσα, επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος του αλ Σίφα, δήλωσε τη Δευτέρα πως τρία νεογνά πέθαναν, καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονταν στο νοσοκομείο, και πως η ζωή των 36 υπόλοιπων νεογνών διέτρεχε κίνδυνο.

«Μέχρι χθες ήταν 36, ευτυχώς κανένα δεν έχει χάσει τη ζωή του», είπε σήμερα.