ΚΟΣΜΟΣ

Εκκενώνεται το νοσοκομείο Αλ Σίφα - Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή

Εκκενώνεται το νοσοκομείο Αλ Σίφα - Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιατρός από το νοσοκομείο δήλωσε στο Αl Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε σε όλους διορία μόλις μίας ώρας για να εκκενώσουν μέσω της οδού al-Rashid, του λεγόμενου «θαλάσσιου δρόμου»

Εκκενώνεται αυτή την ώρα το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή από το σημείο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο AFP, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν.

Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με ιατρικές πηγές του Al Jazeera έδωσε διορία μίας ώρας σε γιατρούς, ασθενείς και εκτοπισμένους, προκειμένου να εκκενώσουν το νοσοκομείο, το οποίο εδώ και ημέρες βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Πάντως, λίγη ώρα μετά την είδηση για εντολή εκκένωσης, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τις πληροφορίες εκκένωσης του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξέδωσαν ανακοίνωση το Σάββατο, με την οποία αρνούνται ότι έδωσαν εντολή για εκκένωση του Αλ Σίφα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επιπροσθετα πως το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου μπορεί να παραμείνει στη θέση του και να φροντίσει τους ασθενείς. Όσοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις μπορούν να το κάνουν μέσω μίας ασφαλούς διαδρομής. Ο εκπρόσωπος των IDF σημείωσε ότι ο στρατός αποδέχθηκε την έκκληση του διευθυντή του νοσοκομείου να διασφαλίσει την ασφαλή εκκένωση των πολιτών.

«Πιόνι» στα χέρια Χαμάς και Ισραήλ το νοσοκομείο

Η επικοινωνία με το πεδίο είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν αποκατασταθεί μερικώς. Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας που έγινε «σύμβολο» του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Γιατρός από το νοσοκομείο δήλωσε στο Αl Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε σε όλους διορία μόλις μίας ώρας για να εκκενώσουν μέσω της οδού al-Rashid, του λεγόμενου «θαλάσσιου δρόμου». Ο γιατρός λέει επίσης ότι είναι αδύνατο να εκκενωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε μία ώρα, ειδικά επειδή δεν έχουν ασθενοφόρο για να μεταφέρουν τους ασθενείς και τα πρόωρα μωρά προς το νότο.

Tο Αλ Σίφα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νοσοκομείο σε αυτή τη σύγκρουση, καθως και οι δύο πλευρές το έχουν χρησιμοποιήσει ως «πιόνι» για τους σκοπους τους, μετίδιδε πρόσφατα το Sky News. Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, ένα εκτεταμένο συγκρότημα 22 στρεμμάτων, που στεγάζει εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης και νεογνών, καθώς και εξειδικευμένες μονάδες.

Αλλά μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, έχει γίνει επίσης ένας καταυλισμός προσφύγων όπου χιλιάδες έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον άνευ προηγουμένου βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα, στις αυλές, τους διαδρόμους και τους θαλάμους του. Περισσότερο από αυτό έχει γίνει ένα μέρος που συμβολίζει την παλαιστινιακή ανθεκτικότητα, όπου οι γιατροί έχουν επιτελέσει ηρωικό έργο σώζοντας ζωές στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Το νοσοκομείο γίνεται επίσης ένα υπαίθριο νεκροτομείο. Τα σώματα συσσωρεύονται λόγω του τεράστιου αριθμού τους και της έλλειψης ενέργειας για να τα ψύξουν. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο με τούνελ κάτω από το Αλ Σίφα που εκτείνεται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δημιουργήσει μάλιστα διαγράμματα για αυτό που αποκαλούν «υπόγειο τρομοκρατικό σύμπλεγμα». Πιστεύει ότι μπορεί να κρατούνται όμηροι κάτω από το νοσοκομείο και τα οπλοστάσια και τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς, βρίσκονται επίσης εκεί κάτω.