ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η Χαμάς απελευθέρωσε όμηρο ρωσικής υπηκοότητας - «Η συμφωνία προχωράει»

Γάζα: Η Χαμάς απελευθέρωσε όμηρο ρωσικής υπηκοότητας - «Η συμφωνία προχωράει»

Η Χαμάς απελευθέρωσε όμηρο ρωσικής υπηκοότητας - Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, ο οποίος είχε απαχθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, «σε απάντηση στις προσπάθειες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και «την υποστήριξή του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Δύο ομάδες ομήρων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, έχουν ήδη απελευθερωθεί και μια τρίτη ομάδα αναμένεται να απελευθερωθεί αργότερα σήμερα, με βάση μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Το Κρεμλίνο καλεί τακτικά για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας ότι μια διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή απαιτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.

Παράλληλα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ενδέχεται ένας Αμερικανός υπήκοος να συγκαταλέγεται στους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν σήμερα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα αυτό θα συμβεί γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε.

Οργή Ισραήλ για τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας

Μια φράση που χρησιμοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαιρετίζοντας την απελευθέρωση χθες από την Χαμάς μιας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής κατά τη δεύτερη μέρα απελευθέρωσης ομήρων από την Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και την κλήση του Ιρλανδού πρέσβη στο Ισραήλ.

Η 9 ετών Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες μετά από 50 μέρες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Το κορίτσι θεωρείτο αρχικά νεκρό από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί, κατά τις φονικές επιδρομές των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου. Η Έμιλι αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν εκείνη την ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδρώντας στην απελευθέρωση του κοριτσιού ο Βαράντκαρ έκανε λόγο χθες για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης», λέγοντας ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε».

Η τελευταία φράση προκάλεσε την έντονη αντίδραση υπουργών και στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν επιτέθηκε φραστικά σήμερα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό και με μια ανάρτηση στο Χ απευθυνόμενος στον Βαράντκαρ είπε: «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!».

«Η Έμιλι Χαντ δεν "χάθηκε", την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», πρόσθεσε ο Κοέν, συνεχίζοντας: «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».

Παράλληλα ανέφερε ότι έδωσε εντολή στο προσωπικού του υπουργείου να κληθεί ο Ιρλανδός πρέσβης στο Ισραήλ για να του επιδοθεί επίπληξη.