Τουρκία: Στις 27 Δεκεμβρίου η παρθενική πτήση του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς «Kaan»

Ο υπουργός 'Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι η παρθενική δοκιμαστική πτήση του υπό ανάπτυξη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς «Kaan» θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ σχεδιάζεται η ένταξή του στο οπλοστάσιο της τουρκικής Αεροπορίας έως το 2032.

Τουρκία: Στις 27 Δεκεμβρίου η παρθενική πτήση του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς «Kaan»
2'

Κάνοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό του υπουργείου του για το 2023, ο Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι σε σχέση με την αγορά από τις ΗΠΑ 40 F-16 Block 70 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της Τουρκίας, παρακολουθούν τη διαδικασία, οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουν τη λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε, στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει κάνει προετοιμασίες για να μεταφέρει το ζήτημα στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, σχολίασε ο Τούρκος υπουργός, το πιο σημαντικό ζήτημα στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων είναι ότι «οι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον».

«Δηλώνουμε πάντα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κατανοούν καλά την παγκόσμια και περιφερειακή λειτουργία της Τουρκίας και, κατά συνέπεια, πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τέτοιους περιορισμούς. Τονίζουμε ότι μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνουν ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή συμμαχία, ακόμη και έναν ισχυρό αγώνα κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε.

Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, είναι το Eurofighter, «το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και το οποίο θεωρούμε ως την καλύτερη εναλλακτική λύση».

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter στην ανώτερη έκδοσή τους, 20 στην πρώτη φάση και 20 στη δεύτερη φάση. «Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μας παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη» είπε, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στάση της Γερμανίας: «Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρά Θάλασσα: Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ κατέρριψε 14 drones των Χούτι

BBC: Χαρούμενη είναι η παρουσιάστρια που έγινε viral υψώνοντας το μεσαίο δάχτυλό της στην κάμερα

Colin Burgess: Πέθανε ο πρώτος ντράμερ των AC/DC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή