ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι - Τραυματίστηκε στον λαιμό

Korea
twitter

Νότια Κορέα: Ο Λι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς είναι αρκετά τραυματισμένος - Τα αίτια τις επίθεσης δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, κατά τη κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από δημοσιογράφους μετά από περιήγηση στο εργοτάξιο ενός νέου αεροδρομίου στο νησί Gadeok του Μπουσάν.

Ο Λι, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κορέας (DPK) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαχαιρώθηκε στην αριστερή πλευρά του λαιμού από έναν άγνωστο άνδρα στις 10:27 π.μ. μετά την περιοδεία του στο εργοτάξιο ενός νέου αεροδρομίου στο νησί Gadeok του Μπουσάν. Σημειώνεται ότι ο Λι Τζε-Μιούνγκ, ο οποίος έχασε οριακά τις προεδρικές εκλογές του 2022, μαχαιρώθηκε στην αριστερή πλευρά του λαιμού του το πρωί της Τρίτης.

Ο Λι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο περίπου 20 λεπτά μετά την επίθεση. Είχε τις αισθήσεις του εκείνη τη στιγμή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι είναι καλά στην υγεία του.

Ο ύποπτος, προσποιούμενος ότι ήταν ένας από τους υποστηρικτές του Λι, πλησίασε τον πολιτικό ζητώντας αυτόγραφο και στη συνέχεια πραγματοποίησε την επίθεση με ένα μαχαίρι μήκους περίπου 20-30 εκατοστών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο ύποπτος, που φαινόταν να είναι γύρω στα 60 ή 70, πλησίασε τον πολιτικό υπό το πρόσχημα του υποστηρικτή του, ζητώντας αυτόγραφο ανάμεσα σε πλήθος υποστηρικτών και δημοσιογράφων.

Στη συνέχεια ο δράστης προχώρησε στην επίθεση με άγνωστο όπλο μήκους περίπου 20-30 εκατοστών. Ο ύποπτος συνελήφθη στο σημείο και ανασύρθηκε από την αστυνομία.

Τήρησε τη σιωπή του τόσο για την ταυτότητα όσο και για τα κίνητρά του, σύμφωνα με αστυνομικούς.

Το βίντεο που ανέβηκε στο YouTube δείχνει τον ύποπτο να περιμένει τον Lee στο πλήθος, αλλά δεν μπορεί να έρθει σε στενή επαφή. Ο ύποπτος φορούσε την ίδια χάρτινη κορώνα με τις λέξεις «Ι'm Lee Jae-myung» όπως και την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος Yoon Suk Yeol εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια του Lee και διέταξε την αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές να προσδιορίσουν γρήγορα τα γεγονότα και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταφέρουν γρήγορα τον Lee σε νοσοκομείο και να του παράσχουν θεραπεία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Kim Soo-kyung.

Το DPK καταδίκασε την επίθεση στον ηγέτη του, χαρακτηρίζοντάς την ως τρομοκρατική ενέργεια και απειλή για τη δημοκρατία.

«Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί σε καμία περίπτωση», είπε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του DPK, βουλευτής Κβόν Τσιλ-σεούνγκ, στους δημοσιογράφους μπροστά από το νοσοκομείο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας έρευνας στο Μπουσάν για τη διεξαγωγή ενδελεχούς και ταχείας έρευνας για την επίθεση.

«Η προστασία ασφαλείας για το βασικό προσωπικό θα ενισχυθεί για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά», δήλωσε ο Γιουν Χι-Κεούν, γενικός επίτροπος της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, σε δελτίο τύπου.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν επίσης ότι έχουν σχηματίσει μια ειδική ομάδα έρευνας για να φτάσει στο βάθος της επίθεσης.