ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έκρυψε από τον Λευκό Οίκο τη διάγνωσή του με καρκίνο

Ο Λόιντ Όστιν
Ο Λόιντ Όστιν
ΑΡ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κράτησε κρυφή από τον Λευκό Οίκο τη διάγνωσή του με καρκίνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε μόλις χθες (9/1) ότι ο υπουργός Άμυνας του Λόιντ Όστιν νοσηλευόταν για καρκίνο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο 70χρονος Όστιν εισήχθη στο νοσοκομείο την 1η Ιανουαρίου και στη συνέχεια στη μονάδα εντατικής θεραπείας για επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση τον Δεκέμβριο.

Αντιμετώπισε κριτική επειδή δεν το είπε σε ανώτερους αξιωματούχους για μέρες. Έκτοτε ζήτησε συγγνώμη επειδή «δεν διασφάλισε ότι το κοινό ενημερώθηκε κατάλληλα». Η καθυστέρηση στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου δημιούργησε πιθανές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ζητήματα διαφάνειας εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πρόεδρο στην ιεραρχία διοίκησης του αμερικανικού στρατού και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο κ. Όστιν παρέμεινε στο νοσοκομείο την Τρίτη, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενημέρωση για το πότε θα ολοκληρωθεί η νοσηλεία του.

«Ο υπουργός συνεχίζει να αναρρώνει καλά και παραμένει σε καλή διάθεση, είναι σε επαφή με το ανώτερο προσωπικό του και έχει πλήρη πρόσβαση στις απαιτούμενες ασφαλείς δυνατότητες επικοινωνίας και συνεχίζει να παρακολουθεί τις καθημερινές του επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο» είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Οι γιατροί του Όστιν στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed, το κορυφαίο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, δήλωσαν ότι ένας έλεγχος τον Δεκέμβριο του 2023 «εντόπισε καρκίνο του προστάτη που απαιτούσε θεραπεία».

Ο κ. Όστιν υποβλήθηκε σε μια «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση» στο νοσοκομείο στις 22 Δεκεμβρίου για την αφαίρεση του καρκίνου. Τέθηκε υπό γενική αναισθησία για αυτή τη διαδικασία. Επέστρεψε στο Walter Reed την 1η Ιανουαρίου 2024 αφού αντιμετώπισε «επιπλοκές» και μια αξιολόγηση αποκάλυψε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας την επόμενη μέρα για περαιτέρω θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της «συλλογής κοιλιακών υγρών που βλάπτουν τη λειτουργία του λεπτού εντέρου του».

«Δεν έχασε ποτέ τις αισθήσεις του και δεν υποβλήθηκε ποτέ σε γενική αναισθησία». Η μόλυνση του κ. Όστιν έχει εξαλειφθεί και «συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο και αναμένουμε πλήρη ανάκαμψη, αν και αυτή μπορεί να είναι μια αργή διαδικασία». Οι γιατροί τόνισαν ότι ο καρκίνος εντοπίστηκε νωρίς και είπαν ότι «η πρόγνωσή του είναι εξαιρετική».

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε εκείνη την ημέρα για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. «Κανείς στον Λευκό Οίκο δεν γνώριζε ότι ο υπουργός Όστιν είχε καρκίνο του προστάτη μέχρι σήμερα το πρωί», είπε.

Ενώ τόνισε ότι η αρχική αντίδραση του προέδρου ήταν ανησυχία για την υγεία του, ο αναγνώρισε ότι η μεταξύ τους επικοινωνία δεν ήταν «βέλτιστη». «Αυτός δεν είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να γίνειι», είπε ο Κίρμπι.