ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συντριπτική νίκη Τραμπ στις προκριματικές της Άιοβα - « Είναι καιρός να ενωθεί η χώρα»

O Tραμπ κέρδισε στην Άιοβα
O Tραμπ κέρδισε στην Άιοβα
ΑΡ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε συντριπτική νίκη στις προκριματικές εκλογές της Άιοβα, κερδίζοντας πόντους ως το φαβορί  για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για το 2024

Είναι καιρός «να ενωθεί η χώρα», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Άιοβα, της πολιτείας που ανοίγει τον χορό της εσωκομματικής κούρσας των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών του 2024. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκοψε πρώτος το νήμα στην πολιτεία, αφού εξασφάλισε περισσότερο από το 50% των ψήφων, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Η νίκη του μάλιστα ήταν τόσο σαφής και αποφασιστική που το Associated Press πρόβλεψε το αποτέλεσμα μόλις 30 λεπτά μετά την έναρξη των εκλογών, προς μεγάλη οργή του ΝτεΣάντις.

Ο Τραμπ έδειξε σημαντική δύναμη μεταξύ των αστικών, μικρών και αγροτικών κοινοτήτων της Άιοβα, σύμφωνα με το AP VoteCast. Επίσης είχε καλές επιδόσεις στους Ευαγγελικούς χριστιανούς και εκείνους που δεν είχαν πτυχίο κολεγίου, ενώ η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ταυτίζεται με το κίνημα του Τραμπ «Κάνε την Αμερική Μεγάλη ξανά», σύμφωνα με το Associated Press

Οι χαμένοι της κούρσας

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, με τον Ντε Σάντις να συγκεντρώνει περισσότερο από το 21% των ψήφων και τη Χείλι να ακολουθεί με ποσοστό 19%.

Ο Βίβεκ Ραμασουάμι, ο τέταρτος της μάχης ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κούρσα, τασσόμενος υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. «Θα αναστείλουμε την εκστρατεία μας για την προεδρία», ξεκαθάρισε ο κ. Ραμασουάμι, καθώς ο επιχειρηματίας δεν έλαβε παρά περίπου το 7% των ψήφων, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει πιθανή οδός για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος (…).Τηλεφώνησα στον Ντόναλντ Τραμπ για να του πω ότι τον συγχαίρω για τη νίκη του και πως από τώρα, του προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου», συμπλήρωσε ο ινδικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος, ιδρυτής αμερικανικού ομίλου της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Οι εκλέκτορες θα κατανεμηθούν αναλογικά, αφού καταγραφούν όλες οι ψήφοι από την πολιτεία. Αλλά τα αποτελέσματα της βραδιάς είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους δύο αντιπάλους του Τραμπ. Ο πρώτος, ειδικά, επένδυσε πολύ χρόνο και προσπάθεια στην εκλογική μάχη, επισκεπτόμενος και τις 99 κομητείες της Αϊόβα.

Η καθαρή νίκη που κατήγαγε ο Τραμπ στην Άιοβα για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ σημαίνει πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» στην κούρσα, πως είναι το φαβορί, εκτίμησε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος και ο ίδιος για την επανεκλογή του, καθώς αναγγέλλεται επανάληψη της αναμέτρησής τους το 2020.

«Είναι το καθαρό φαβορί της άλλης πλευράς σε αυτό το σημείο», διαπίστωσε ο κ. Μπάιντεν μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας όσους Αμερικανούς τάσσονται υπέρ του να συνεισφέρουν χρήματα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Edison Research, ο Τραμπ θα εξασφαλίσει στη μεσοδυτική πολιτεία τουλάχιστον 16 εκλέκτορες, ο ΝτεΣάντις 4, η Χέιλι ενώ 16 μέλη του εκλεκτορικού σώματος στο κομματικό συνέδριο έμενε να κριθούν. Ενδεικτικό πάντως της πόλωσης στις ΗΠΑ είναι στοιχείο που ανέδειξε δημοσκόπηση κατά την προσέλευση των ψηφοφόρων: το 66% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί πως δεν κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές το 2020.

Τραμπ: «Θα ενώσω τη χώρα»

Στη νικητήρια ομιλία του ο Τραμπ εμφανίστηκε ενωτικός. «Θέλουμε να ενωθούμε, είτε είμαστε Ρεπουμπλικάνοι είτε Δημοκρατικοί είτε φιλελεύθεροι είτε συντηρητικοί», είπε ο Τραμπ. «Θα ενωθούμε. Αυτό θα γίνει σύντομα».

Ο πρώην πρόεδρος προσβλέπει ήδη σε μια πιθανή αναμέτρηση εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στον οποίο αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά απευθυνόμενος σε εκατοντάδες οπαδούς που ζητωκραύγαζαν στο Horizon Events Center στο Κλάιβτης Άιοβα «Καταστρέφει ολοκληρωτικά τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ για τον Μπάιντεν. «Ήμασταν ένα μεγάλο έθνος πριν από τρία χρόνια και σήμερα οι άνθρωποι γελούν μαζί μας».

Ο Τραμπ πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους χτίζοντας μία πολύ πιο επαγγελματική εκλογική «μηχανή» στην Άιοβα από τη σχετικά τυχαία προσπάθεια που είχε κάνει στην αναμέτρηση του 2016, όταν ο γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ κέρδισε τη μάχη. Η ομάδα του έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην οικοδόμηση μιας εξελιγμένης ψηφιακής λειτουργίας και λειτουργίας δεδομένων, συνεργαζόμενη τακτικά με πιθανούς υποστηρικτές με στόχο να διασφαλίσει ότι θα λάβουν μέρος στις κάλπες.

Επόμενη μάχη στο Νιού Χαμσάϊρ στις 23/1

Ο ΝτεΣάντις και η Χέιλι ανταγωνίζονται για να αναδειχθούν η κορυφαία εναλλακτική του πρώην προέδρου. Η διπλωμάτης και επιχειρηματίας, που υπηρέτησε ως 29η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ ελπίζει να καλύψει το χαμένο έδαφος στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου ελπίζει να πείσει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους της πολιτείας να οδεύουν στις κάλπες στις προκριματικές εκλογές της 23ης Ιανουαρίου.

Ο ΝτεΣάντις κατευθύνεται στο Νιου Χάμσαϊρ την Τρίτη μετά από μια στάση στη Νότια Καρολίνα, ένα συντηρητικό προπύργιο όπου η μάχη της 24ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποδειχθεί κομβική. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, επρόκειτο να πετάξει για τη Νέα Υόρκη, ώστε να βρεθεί στο δικαστήριο την Τρίτη. Ένα σώμα ενόρκων θα εξετάσει εάν θα πρέπει να πληρώσει πρόσθετη αποζημίωση σε μία αρθρογράφο που κέρδισε πέρυσι αποζημίωση πέντε εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του Τραμπ για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος από σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν ότι κακοποίησε σεξουαλικά την αρθρογράφο Ε.Τζιν Κάρολ πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στη συνέχεια θα πετάξει κι εκείνος με τη σειρά του στο Νιου Χάμσαϊρ, την επόμενη πολιτεία στο ημερολόγιο με τις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών, όπου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση σήμερα το βράδυ (16/1).