ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση - Πώς εμπνέει τους άνδρες της Βρετανίας

Το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας με τον βασιλιά Κάρολο
Το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας με τον βασιλιά Κάρολο
ΑΡ

Ο Βασιλιάς Kάρολος επέστρεψε στο Λονδίνο, ενόψει της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί. Γιατί ο μονάρχης μιλάει ανοιχτά για το θέμα υγείας του, ενώ η πριγκίπισσα της Ουαλίας τηρεί σιγή ιχθύος το δικό της

Ο βασιλιάς Κάρολος εθεάθη να μετακινείται κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από το Σάντρινγχαμ στο Νόρφολκ το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε η εφημερίδα Sun. Ο μονάρχης ακύρωσε μια σειρά από εκδηλώσεις καθώς ετοιμάζεται να υποβληθεί σε επέμβαση προστάτη αυτή την εβδομάδα. Το Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε ότι η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από τα κεντρικά γραφεία της μοναρχίας είχε αντικατασταθεί με το οικόσημο Royal Standard, πράγμα που σημαίνει ότι ο Βασιλιάς βρίσκεται στην επίσημη κατοικία του. Συχνά μένει στο κοντινό Clarence House - το αγαπημένο του σπίτι στο Λονδίνο.

Ο μονάρχης και η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσαν τις χειρουργικές επεμβάσεις τους με διαφορά λίγων ωρών, η πριγκίπισσα της Ουαλίας ωστόσο επέλεξε να κρατήσει τις λεπτομέρειες μυστικές, την ώρα που ο πεθερός της είναι «ανοιχτό βιβλίο».

Ενώ η «προγραμματισμένη» επέμβαση της πριγκίπισσας της Ουαλίας στην κοιλιακή χώρα δεν αποκαλύφθηκε παρά μόνο όταν είχε ήδη πραγματοποιηθεί, ο επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας ένιωσε την ανάγκη να δώσει στους ανθρώπους μια προειδοποίηση, ώστε να μην βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τη νοσηλεία του. «Ήταν λογικό να είμαστε πιο ανοιχτοί σχετικά με τη διαδικασία, γιατί διαφορετικά, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σκέφτούν το χειρότερο», είπε στο People πηγή του παλατιού.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν στις 17 Ιανουαρίου - μια μέρα μετά την «επιτυχημένη» χειρουργική επέμβαση της Μίντλετον - ότι η Αυτού Βασιλική Υψηλότης, «αναζήτησε θεραπεία για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη» και ότι θα χειρουργηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο Κάρολος ήθελε να κινητοποιήσει για ένα κοινό πρόβλημα υγείας

Διαβεβαίωσαν τους βασιλικούς θαυμαστές ότι «πρόκειται για καλοήθεια» και ότι απλώς θα υποβληθεί «σε μια διορθωτική διαδικασία». Το παλάτι σημείωσε επίσης ότι η εν λόγω πάθηση είναι «κοινή σε χιλιάδες άνδρες κάθε χρόνο» και αυτός ήταν ένας ακόμη από τους λόγους που ο Κάρολος αποφάσισε να μιλήσει. Ο μονάρχης φέρεται να ήθελε να εμπνεύσει άλλους άνδρες να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους για τυχόν διαφαινόμενα ιατρικά ζητήματα - και το σχέδιό του όπως όλα δείχνουν.... λειτούργησε.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανακοίνωση του Καρόλου την περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε αύξηση 1061% στις αναζητήσεις σχετικά με την υπερπλασία προστάτη στον ιστότοπό τους. Σύμφωνα με ιατρικούς εμπειρογνώμονες, ένας διευρυμένος προστάτης -ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) - επηρεάζει περίπου το 80% των ανδρών άνω των 70 ετών.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έχει προγραμματιστεί να γίνει η επέμβαση του Καρόλου, ανέβαλε προσωρινά αρκετές από τις προσεχείς δημόσιες υποχρεώσεις του. Οπως ο Κάρολος, και η Κέιτ Μίντλετον θα κάνει επίσης ένα βήμα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς αναρρώνει. Η 42χρονη μητέρα τριών παιδιών χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για «δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες», πράγμα που σημαίνει ότι εκτός απροόπτου θα πάρει εξιτήριο άμεσα.

Ανησυχίες για τον μακρύ χρόνο ανάρρωσης

Η Μίντλετον ωστόσο θα χρειαστεί τρεις μήνες ανάρρωσης στο σπίτι και «είναι απίθανο να επιστρέψει στις δημόσιες υποχρεώσεις μέχρι το Πάσχα». Αν και η ίδια ζήτησε να παραμείνουν «ιδιωτικές» οι ιατρικές της πληροφορίες, ο μακρύς χρόνος ανάρρωσής της έχει εγείρει ανησυχίες καθώς το παλάτι δεν έχει ακόμη αποκαλύψει από τι ακριβώς πάσχει.

Η πριγκίπισσα δεν πάσχει απο καρκίνο, όπως διαβεβαιώνουν επίσημες πηγές, η χειρουργική επέμβαση όμως περιγράφηκε ως «σοβαρή». Χθες έγινε γνωστό οτι ακόμη και οι πιο κοντινοί της άνθρωποι δεν είχαν ιδέα ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με το People, «δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» με τη Μίντλετον, να εμφανίζεται σε πολλές επίσημες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

Πηγές είπαν στο πρακτορείο ότι το «καλά φυλαγμένο» μυστικό «εξέπληξε» τα αγαπημένα της πρόσωπα και όσους «συνεργάζονται στενά» μαζί της. Η ανακοίνωση προκάλεσε τέτοιο σοκ που ακόμη και ο «εκπτωτος» πρίγκιπας Χάρι, και η κουνιάδα της Μέγκαν Μαρκλ φέρεται να ήρθαν σε επαφή με την ασθενή.

Πηγή κοντά στον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ είπε στη Mirror ότι «ο βασιλιάς και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν λάβει υποστήριξη από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν σχετικά με την υγεία τους». Σημείωσαν επίσης ότι το ζευγάρι έχει «επικοινωνήσει με τα δύο μέρη με διαφορετικούς τρόπους για να μεταδώσει την ανησυχία και τις καλύτερες ευχές τους».