ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Κάθειρξη δέκα ετών στον πρώην Πρωθυπουργό, Ίμραν Χαν, για διαρροή κρατικών απορρήτων

Πακιστάν: Κάθειρξη δέκα ετών στον πρώην Πρωθυπουργό, Ίμραν Χαν, για διαρροή κρατικών απορρήτων
AP.

H δεύτερη καταδίκη του Ίμραν Χαν τους τελευταίους μήνες, μόλις δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές στο Πακιστάν.

Δικαστήριο του Πακιστάν καταδίκασε σήμερα (30/01) σε δεκαετή κάθειρξη τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας, Ίμραν Χαν, για διαρροή κρατικών απορρήτων, όπως ανακοίνωσε η επικοινωνιακή του ομάδα. Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη του, τους τελευταίους μήνες, που έρχεται μόλις δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες ότι ο Χαν έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο ενός απόρρητου τηλεγραφήματος που είχε στείλει ο Πρέσβης της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ.

Το κόμμα του Χαν, το πακιστανικό Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI), ανακοίνωσε ότι εκτός από τον Χαν, και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, καταδικάσθηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη από ειδικό δικαστήριο. Μάλιστα, το κόμμα προσέθεσε ότι θα προσβάλλει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε ως «στημένη».

«Δεν δεχόμαστε αυτή την παράνομη απόφαση», έγραψε ο δικηγόρος του Χαν, ο Ναΐμ Παντζούτα, στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή είναι η δεύτερη καταδίκη για τον πρώην «αστέρα» του κρίκετ, τους τελευταίους μήνες. Ήδη έχει καταδικασθεί σε τρία χρόνια φυλάκιση, για υπόθεση διαφθοράς.

Η εκτέλεση αυτής ανεστάλη, καθώς προσέβαλε την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν τού απαγόρευσε να διεκδικήσει την εκλογή του, για διάστημα πέντε χρόνων.

Παρ’ ότι αποκλείσθηκε από τις επικείμενες εκλογές, η νομική ομάδα του Χαν ήλπιζε να αποφυλακισθεί από το σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου. Αυτή η τελευταία καταδίκη του καθιστά απίθανη τη συμμετοχή του στις εκλογές, ακόμη και αν ασκήσει έφεση σε ανώτερο δικαστήριο.

Από το 2022, χρονιά κατά την οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία έπειτα από ψήφο εμπιστοσύνης που δεν έλαβε στη Βουλή, ο Χαν αντιμετωπίζει δεκάδες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για υποκίνηση σε δολοφονία, διαρροή κρατικών απορρήτων και διοργάνωση βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Χαν υποστηρίζει ότι το τηλεγράφημα είναι η απόδειξη συνωμοσίας του πακιστανικού στρατού και της αμερικανικής κυβέρνησης για να ανατρέψουν την κυβέρνηση το 2022, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα λίγο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον και ο πακιστανικός στρατός αρνούνται τις κατηγορίες. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος εμφανίσθηκε στα Μέσα ενημέρωσης από άλλες πηγές.