ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Μπορέλ: «Ανησυχώ για το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Ράφα»

Πόλεμος στο Ισραήλ – Μπορέλ: «Ανησυχώ για το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Ράφα»
AP.

«Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εντολή του Μπενιαμίν Νετανιάχου να ετοιμάσει σχέδιο εκκένωσης της Ράφα.

Το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, «είναι ανησυχητικό», όπως επεσήμανε σήμερα (09/02) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, είναι ανησυχητικές», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτοντας πως «αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επιδεινώνοντας μια ήδη οικτρή ανθρωπιστική κατάσταση και έναν αβάσταχτο απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

Η παλαιστινιακή προεδρία καταδικάζει το ισραηλινό σχέδιο για επίθεση στη Ράφα

Η παλαιστινιακή προεδρία καταδίκασε σήμερα «με τον εντονότερο τρόπο» το ισραηλινό σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα, πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας όπου συνωστίζονται περισσότερο από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου.

Το σχέδιο αυτό, που ανακοίνωσε σήμερα (09/02) ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, «είναι πραγματική απειλή και ένα επικίνδυνο προοίμιο» της εφαρμογής του ισραηλινού πολιτικού σχεδίου που αποσκοπεί στον «εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους», όπως τόνισε το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε ανακοίνωση.

«Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τη γη τους και δεν θα δεχθούν να εκτοπιστούν διά της βίας από την πατρίδα τους», επισημάνθηκε από την παλαιστινιακή προεδρία.

Ακόμη, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην επέκταση της ισραηλινής κατοχής», η οποία συνιστά «κατάφωρη παραβίαση όλων των κόκκινων γραμμών» και «απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και στον υπόλοιπο κόσμο». «Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, για να αποτραπεί μία νέα καταστροφή που θα παρασύρει όλη την περιοχή σε πολέμους χωρίς τέλος», εκτίμησε.

Η παλαιστινιακή προεδρία σημείωσε, επίσης, ότι θα θεωρήσει την ισραηλινή κυβέρνηση «πλήρως υπεύθυνη για τις συνέπειες» αυτού του σχεδίου και ότι η αμερικανική κυβέρνηση φέρει την «κύρια ευθύνη να αποτρέψει αυτό που θα μπορούσε να είναι μία καταστροφική κλιμάκωση».

Αφότου ο ισραηλινός στρατός επικέντρωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας στις πόλεις στα βόρεια και στη συνέχεια νοτιότερα, στη Χαν Γιουνίς, ο Νετανιάχου ζήτησε σήμερα να τού υποβληθεί ένα «συνδυασμένο σχέδιο εκκένωσης» των αμάχων από τη Ράφα και «καταστροφής» της Χαμάς, σε αυτό το τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων στο παλαιστινιακό έδαφος.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η πόλη της Ράφα αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς και επομένως η επίθεση κρίνεται απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο , ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι απαιτείται μία «μαζική επιχείρηση» στην πόλη, ζητώντας από αξιωματούχους ασφαλείας να παρουσιάσουν ένα «διπλό σχέδιο» που θα περιλαμβάνει την εκκένωση των αμάχων και μία στρατιωτική επιχείρηση για τη διάλυση των εναπομεινασών μονάδων της Χαμάς.

Εντολή Νετανιάχου για εκκένωση της Ράφα – Φόβοι για νέα κλιμάκωση

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέταξε τον στρατό να ετοιμάσει ένα σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού της Ράφα, καθώς αναμένεται εισβολή στη συγκεκριμένη πόλη που βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αυτή η εξέλιξη προκύπτει μετά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε το φερόμενο σχέδιο του Ισραήλ να επιτεθεί στην πόλη, ενώ, σε αυτή έχει υπάρξει συνωστισμός από περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, έχοντας διαφύγει από τις μάχες σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Νωρίτερα, το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στη Ράφα. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και οργανισμοί αρωγής προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην επεκτείνει τη χερσαία επίθεση στην πόλη.

«Η προοπτική να προχωρήσει κανείς τώρα σε μία τέτοια επίθεση, χωρίς σχεδιασμό και με λίγη σκέψη, σε μία περιοχή που αποτελεί καταφύγιο 1 εκατ. ανθρώπων, θα ήταν καταστροφή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βέντατ Πάτελ, την 8η Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις