ΚΟΣΜΟΣ

Bασιλιάς Κάρολος: Γιατί δεν αποκαλύφθηκε η μορφή καρκίνου που έχει ο μονάρχης;

O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
ΑΡ

Γιατί δεν έχει αποκαλυφθεί η ακριβής μορφή καρκίνου του βασιλιά Καρόλου; «Με τον καιρό θα μάθουμε», λένε οι βιογράφοι του, ενώ ορισμένοι αποδίδουν την περιπέτεια της υγείας του στη θλίψη που βίωσε ο μονάρχης, μετά τον θάνατο των γονιών του

Η συγκλονιστική ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει καρκίνο δε συνοδεύτηκε από ακριβή διάγνωση. «Με τον καιρό ίσως μάθουμε», λέει ο βασιλικός βιογράφος Ρόμπερτ Χάρντμαν στο PEOPLE «Αλλά προς το παρόν, υπάρχει η αίσθηση ότι η βασιλική οικογένεια ήταν αρκετά ανοιχτή».

Το παλάτι αποκάλυψε την είδηση σε μια δήλωση 138 λέξεων που κατέληξε: «Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από καρκίνο». Δύο ημέρες αργότερα, η ομάδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης της βασιλικής οικογένειας δημοσίευσε ένα γραφικό σε συνεργασία με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan Cancer Support με στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη για τον καρκίνο.

Αν και η ακριβής φύση της διάγνωσης του Βασιλιά κρατήθηκε απόρρητη, υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια από προηγούμενες ανακοινώσεις υγείας που σχετίζονται με μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' αποκαλύφθηκε μόνο μετά τον θάνατό του το 1952 και τα νέα για την εγχείρηση στους πνεύμονες της πριγκίπισσας Μαργαρίτας το 1985 κοινοποιήθηκαν μετά την επέμβαση.

Η ανακοίνωση της υστερεκτομής στην οποία υποβλήθηκε η βασίλισσα Καμίλα το 2007 δεν διευκρίνισε τον λόγο πίσω από αυτήν και η φύση της επέμβασης στην κοιλιακή χώρα που είχε ο Πρίγκιπας Φίλιππος το 2013 δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.

Πιο πρόσφατα, η ανακοίνωση της «προγραμματισμένης επέμβασης στην κοιλιά» της Κέιτ Μίντλετον δημοσιοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και η δήλωση του Παλατιού του Κένσινγκτον δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή της. Οι εφημερίδες έγραψαν οτι το θέμα υγείας της δεν σχετίζεται με τον καρκίνο και η πριγκίπισσα Κέιτ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 29 Ιανουαρίου για να συνεχίσει την ανάρρωσή της στο σπίτι. Δεν αναμένεται να επιστρέψει στα βασιλικά καθήκοντα δημόσια παρά μετά το Πάσχα.

Μία εβδομάδα αφότου η πριγκίπισσα Κέιτ έφυγε από το νοσοκομείο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ο 75χρονος βασιλιάς διαγνώστηκε με «μια μορφή καρκίνου». Αν και η δήλωση πρόσφερε λίγες λεπτομέρειες, το παλάτι όντως αποκάλυψε ότι όταν ο βασιλιάς Κάρολος υποβλήθηκε σε επέμβαση ρουτίνας στον προστάτη, εντοπίστηκε ένα ξεχωριστό θέμα ανησυχίας και «οι επακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία μιας μορφής καρκίνου.» Παρά την πρόσφατη επέμβαση δεν είναι καρκίνος του προστάτη, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος.

Τα στενά μέλη της οικογένειας αιφνιδιάστηκαν από την είδηση. «Σοκαρίστηκα πραγματικά όταν το άκουσα», λέει πηγή του παλατιού. «Δεν έχει κοιτάξει τον εαυτό του. Το αποδίδω στη θλίψη – βίωσε δύο θανάτους σε σύντομο χρονικό διάστημα [η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, τον Σεπτέμβριο του 2022 και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, τον Απρίλιο του 2021] — αλλά ίσως να μην ήταν καλά, χωρίς να το συνειδητοποιεί. Κάπως θα εκδηλωνόταν όλο αυτό».

Η ανακοίνωση του παλατιού ανέφερε ότι ο βασιλιάς «παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του» και ανυπομονεί να επιστρέψει στο δημόσιο καθήκον το συντομότερο δυνατό. Αν και τον έχουν συμβουλέψει να αναβάλει τις επαφές με το κοινό μετά την έναρξη ενός προγράμματος θεραπειών, ο Βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει να λαμβάνει τα «κόκκινα κουτιά» του, την καθημερινή παράδοση επίσημων αρχείων από τον μονάρχη και να επεξεργάζεται κρατικά έγγραφα.

«Ναι, πρόκειται να αποχωρήσει από τα δημόσια καθήκοντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα υπάρχει πολλή δουλειά για αυτόν - απλώς δεν θα είναι απαραίτητα σε ένα δωμάτιο με εκατοντάδες άτομα. Θα θέλει να συνεχίσει τη δουλειά του», λέει ο Χάρντμαν.